7 tipů jak kreativně zařídit dětský pokoj

Zařizování dětského pokoje by mělo být zábavou, ale někdy to může být náročné. Koneckonců byste měli vytvořit krásnou a funkční místnost, kterou bude Vaše dítě milovat nejen nyní, ale i když vyroste. Ať už začínáte od nuly nebo potřebujete zlepšit stávající prostor, připravili jsme si pro vás pár zajímavých inspirací.

18393955

Jak zařídit dětský pokoj?

V první řadě se musíte zamyslet nad tím, pro jaké dítě zařizujete pokoj a jaké máte prostorové možnosti. Jiné kousky nábytku potřebuje v pokoji batole, jiné školkař, školák nebo dokonce již dospělý student. Zařizování dětského pokoje pro novorozence jsme se dokonce věnovali i v samostatném článku. Mimo jiné jsme se na blogu věnovali například i tomu, jak zařídit dětský pokoj, který bude plný podnětů a aktivit pro rozvoj různých dovedností vašich ratolestí.

Zasa až tak jednoduché to není

Někdo by mohl říci, že do pokoje přece stačí koupit postel, skříň, pracovní stůl, židle a je vybaveno. V principu ano - na kolejích či různých ubytovnách pro školy v přírodě mají děti často k dispozici ještě méně. Vy však nezařizujete kolej, ale dětský pokoj – nejbezpečnější prostor, malé království svého dítěte, ve kterém se má cítit útulně, ve kterém by mělo chtít trávit čas a to nejen spánkem během noci, ale i hrami nebo jinými volnočasovými aktivitami. I z tohoto důvodu se může iz zdánlivě jednoduchého úkolu, jako je zařízení dětského pokoje, stát náročný proces, který by nejlépe vyřešil zkušený bytový architekt. My jsme si však pro vás připravili 7 univerzálních tipů, které využijete při výběru nábytku a doplňků a nezapomenete díky nim na nic důležitého.

1. V jednoduchosti je krása

Pokud jde o dětské pokoje, méně je obvykle více. Pokud použijete jednoduchou výzdobu a nábytek v minimalistickém stylu, vytvoříte více prostoru pro hraní. Kromě toho neutrálně zařízený pokojíček poroste s Vaším dítětem, případně se dá snadno zrekonstruovat.

2. Vytvořte dětský koutek

Chcete vytvořit prostor vhodný pro děti? Koše na hračky, otevřené police a snadno přístupné věšáky podporují zodpovědnost a nezávislou hru. Při zařizování se zaměřte také na to, co vaše děti baví nejvíce. Dětská houpačka, bazén s kuličkami, nástěnná tabule nebo skluzavka z patrové postele povzbuzují zábavu a fantazii.

3. Dětský prostor vytěžte na maximum

Ať už má Vaše dítě malý nebo velký dětský pokoj, je nezbytností co nejlépe využít tento prostor. Pokud dětský pokoj není dost velký, ujistěte se, že mají dostatek prostoru pro hraní. Vyvýšená postel je skvělým řešením. Prostor pod postelí vyplňte polštáři a vytvořte útulný koutek k odpočinku a čtení knih.

4. Úložného prostoru není nikdy dost

Od hraček, her a knih až po neustále se měnící šatník, děti přicházejí s řadou věcí. Jak si však poradit s nepořádkem v dětském pokoji? Věšáky, úložné boxy pod postelí a nábytek s vestavěným úložným prostorem je skvělou možností jak zdvojnásobit úložný prostor.

Lozko-pietrowe-Dzieciece-Mlodziezowe-MARCINEK-Marka-inna

5. Nezapomeňte na barvy

Děti milují barvy, ale nakombinovat správné odstíny může být někdy složité. Máte doma malou princeznu, která nyní miluje všechno růžové? To však nemusí platit za několik let. Proto je zbytečné vymalovat stěny pokojíčku růžově. Pokud hledáte dlouhodobé řešení, vsaďte na barevné doplňky do čistého, neutrálního pokoje, které lze snadno vyměnit za jiné.

6. Vytvořte prostor pro rozvoj

Pracovní koutek je nezbytnou součástí dětského pokoje. Místo, kde si mohou děti kreslit je nejen zaměstná, ale také jim pomáhá s jejich duševním rozvojem. Když je dítě starší, osobní pracovní stůl je správným prostředím pro vykonávání domácích úkolů a ke studiu. 

7. Využijte starý nábytek

Namalujte starý nábytek tabulovou barvou a nechte dětem volnou ruku. Je to skvělý způsob, jak v nich podpořit kreativitu. Dětské kresby nebo rukopisy dodají nábytku a místnosti veselý vzhled. Je to místnost vašich dětí a proto je důležité, aby se zapojily do výzdoby i tak jednoduchým způsobem.  

pattern-childrens-room

Jak zařídit malý dětský pokoj?

Při zařizování menšího panelákového dětského pokoje máte na jedné straně méně možností a musíte více zápasit s nedostatkem prostoru, ale na druhé straně můžete ještě více nechat pracovat svou kreativitu. Do velkého dětského pokoje se snadno vejde vše potřebné (skříň, postel, stůl atd.) a ještě v něm zůstane spousta místa na hraní a „vysávání“. :-) Jak však natlačit vše potřebné do malého dětského pokoje o rozloze třeba jen 9 metrů čtverečních? Zde přicházejí na řadu různé multifunkční kusy nábytku, které jsou navíc velice trendy au dětí mimořádně oblíbené. Například v kategorii multifunkčních dětských postelí najdete i takové kousky, které pokryjí naprosto všechny potřeby dítěte a do pokoje už nemusíte shánět nic dalšího . Postel může být vyvýšená a pod ní se nachází skříň a pracovní kout se stolkem a židlí. Schody vedoucí k posteli zároveň nabízí úložný prostor ve formě zásuvek nebo polic.

Dětský pokoj pro dvě děti

Jak zařídit malý dětský pokoj pro dvě děti? To už může být opravdová výzva i pro některé bytové designéry. Absolutní nezbytností v tomto případě je patrová postel pro dvě nebo i více dětí, v ideálním případě opět propojená is nějakým tím úložným prostorem, minimálně ve formě velkých zásuvek pod spodní postelí. Přečtěte si o patrových postelích více na našem blogu. Patrovky často vypadají velmi vkusně a pokoj se tak opticky nemusí zdát příliš malý jako při použití klasických postelí. V případě menších pokojů pro děti doporučujeme použít jen jednu šatní skříň rozdělenou uvnitř na dvě poloviny a jeden větší psací stůl. Tím ušetříte cenný prostor.