Barva do dětského pokoje – na toto nesmíte zapomenout

Barva je jedním z faktorů, které dokážou výrazně ovlivnit vzhled celého dětského pokoje. V článku se podíváme na to, jaké barvy jsou právě teď v kurzu, jak můžete barvy kombinovat a jaká je nejoblíbenější náhrada za klasické barvy, která může dodat pokoji opravdu originální vzhled.

detska_izba_farby

Barva do dětského pokoje

Základní barvou, kterou absolutně nic nezkazíte, je samozřejmě bílá. V případě, že pokoj bude patřit chlapci, nic nezkazíte jemnou pastelovou modrou. Holčička se zase jistě potěší stěně v barvě starorůžové. Oblíbená je také kombinace barev. V tomto případě můžete dvě stěny nechat bílé, a dvě (ideálně oproti oknu a dveřím) vymalovat vybranou barvou. V posledním roce jsou trendy i další barvy, které jsou vhodné do chlapeckých i dívčích dětských pokojů, a to jsou šedá a zlatá.

Sladění s nábytkem, kobercem a doplňky

Při výběru barvy předem myslete na to, jak ji sladit s dětským nábytkem, který už v pokoji je, nebo který plánujete koupit.  Dětský koberec nemusí být ve stejném tónu, jako barvy na stěně a barvy nábytku, právě v případě, že zvolíte šedé nebo zlaté odstíny, může dodat pokoji trochu života a stát se nejvýraznějším prvkem. Stejnou funkci mohou plnit i různé bytové doplňky. 

Kvalita a zdravotní nezávadnost

Při výběru barvy se rozhodně poraďte ve specializované prodejně. Odborný personál vám doporučí barvy, které jsou určeny pro interiér, nejsou toxické a tím pádem nemohou ublížit vašim dětem. Nebojte se raději připlatit pár eur za značkovou barvu, která je přímo určena do dětských pokojů a ani u její aplikaci nehrozí nebezpečí nadýchání výparů.

Omyvatelné barvy

U dětí můžete myslet i na další důležitou věc, a to na omyvatelnost barev. Pokud se do čerstvě vymalovaného pokoje pustí vaše děti s barvičkami či jinými uměleckými potřebami, oceníte možnost umýt stěny a dodat jim nový vzhled. Omyvatelné se vyrábějí i exteriérové fasádní povrchy, které lze mýt dokonce i vysokotlakým čističem.

Pouvažujte i o tapetě

Neumíte se rozhodnout, jakou barvu vybrat? Sáhněte po tapetě. Tapety do dětského pokoje jsou originálním způsobem, jak dodat každému dětskému království originální vzhled. Tapeta s motivem hradu, džungle či podmořského světa je ideální volbou pro malý dětský svět.