Chrápání u dětí: Znáte příčiny a kdy je již nebezpečné?

Chrápání malých dětí může být zcela nevinnou (a často doslova až roztomilou) záležitostí, ale i důležitou diagnostickou metodou, která může pomoci odhalit jiné vážnější zdravotní potíže. Kdy je třeba s chrápáním zajít k lékaři? A jaké tipy můžete vyzkoušet, aby vaše děti přestaly chrápat?

chrapenie-u-deti

Jak vzniká chrápání?

Chrápání je velmi nepříjemný a rušivý zvuk, který vzniká při průchodu vzduchu hltanem během spánku, kde se rozvibrují určité části této dutiny.

Příčiny chrápání u dětí

Nejčastějším důvodem chrápání bývá nějaká překážka, která brání bezproblémovému průchodu vzduchu (může jít například o hlen nebo sliny), ale za chrápání může být zodpovědné i příliš suché a v podstatě „slepené“ hrdlo. Chrápání je i vedlejším produktem kouření či obezity, ale u dětí takové příčiny nebývají tak časté. Chrápání může vzniknout bez ohledu na to, zda dítě dýchá v noci ústy nebo nosem.

Nevinné chrápání u dětí se může objevit v podstatě vždy, když jsou nemocné. Dalšími důvody bývá nedostatečný tonus podnebných, hltanových a jazykových svalů, nadměrně velký jazyk, ale i nádory a cysty na hltanu. Mezi úplně nejčastější příčiny patří hypertrofické podnebné mandle. Kromě těchto příčin mohou chrápání způsobovat i další věci, jako například příliš suchý, nebo naopak příliš vlhký vzduch, různé alergie (na prach, roztoči), ale také konzumace některých jídel a nápojů.

Chrápání jako příznak vážnějšího problému

Pokud se chrápání vyskytne občas například při zmiňované nemoci a do pár dní odezní, není třeba propadat panice. Pokud se však zdrží déle než 10 dní a navíc je spojeno například i se spánkovým apnoe, konzultujte to s dětským pediatrem, který vás následně pošle na další vyšetření. Ty odhalí příčinu chrápání, která může být často naprosto neškodná. Doma však můžete jen hádat.

Když chrápání kazí spánek i ostatním

Chrápání nesnižuje kvalitu spánku jen vašemu malému pokladu, ale i vám, případně dalším dětem. V dospělosti lidé často podstupují různé kúry či dokonce operace na odstranění příčin chrápání. Dětem však rozhodně nedávejte do nosu žádné zázračné špunty či samolepky na přepážky, které prý mají pomoci rozšířit dýchací cesty a zabránit tak chrápání.

Jednoduché tipy proti nočnímu chrápání dětí

Ideální teplota pro spánek je kolem 18 stupňů. Vlhkost v místnosti by se měla pohybovat mezi 40 % až 60 %. Před uložením dětí ke spánku dětský pokoj dobře vyvětrejte okny dokořán a celou noc jim nechte otevřenou mikroventilaci (ano, iv zimě). Pokud máte rekuperaci, tento problém vám odpadá. Pokud děti spí na staré matraci, která může být plná roztočů a prachu, které následně způsobují alergickou reakci, otok sliznic a chrápání, vyměňte jej za novou dětskou antialergickou matraci. Zkontrolujte, jestli někde v místnosti nejsou plísně, které by také mohly dráždit vaše děti. Pokud chrápání přesto nepřestává, obraťte se na lékaře.