Dětský pokoj pro novorozence - co by v něm nemělo chybět?

Čekáte nebo už jste přivítali nového člena ve vaší rodině? Určitě jste si už pohrávali s myšlenkou, že mu bude třeba zařídit dětský pokoj. Zbytečně však nespěchejte. Samozřejmě po příchodu nového člena rodiny budete potřebovat místo na postýlku, přebalovací pult, kočárek a XY dalších věcí. Jak je to však s dětským pokojem?

detska-izba-pre-novorodenca

Dětský pokoj pro novorozence

Máte-li opravdu jeden volný pokoj k dispozici pro nového člena rodiny, můžete jej pro něj vyhradit ještě předtím, než se narodí. Nemyslete si však, že v ní bude ochotně trávit nějak moc času. Taková místnost vám spíše poslouží jako sklad plenek či jako čisté místo, kam například nepustíte psa, kočku nebo ostatní sourozence. Volný pokoj se hodí i pro sušení opraných dětských věciček. V pokoji může miminko přes den nerušeně spinkat, a to zejména v případě, je-li u vás například díky starším sourozencům stále trochu rušno.

Dětský pokoj pro miminko

Pokud už máte i trochu větší miminko (od 1 měsíce do jednoho roku), v dětském pokoji stále nebude trávit moc času. Jelikož vedle něj budete potřebovat i vařit, uklízet a jednoduše fungovat, dítě musíte mít po ruce. Bude s vámi v kuchyni nebo v obýváku, a to buď v kočárku (doporučujeme koupit druhý kočárek jen dovnitř nebo si zajistit na ten primární návleky na kola) nebo v ohrádce či na nějaké dětské podložce. Všechny chrastítka, kousátka, hračky a podobné záležitosti bude mít u sebe a vy ho dokážete i vedle domácích prací jedním očkem sledovat a operativně reagovat. Do vlastního pokoje bude chodit opět maximálně tak k polednímu spánku.

Dětské pokoje pro rodiče

Jsou dětské pokoje pro novorozence, které vidíme na instagramových a jiných účtech slovenských i zahraničních influencerů zdrojem inspirace nebo spíše závisti? Ne každý má vůbec volný pokoj k tomu, aby jej mohl rovnou přidělit nejmladšímu přírůstku do rodiny. Kromě toho, dítě tráví po narození v pokoji čas maximálně tak tehdy, když spí v postýlce, ai to se podaří možná v každé desáté rodině. Navíc, vstávat k dítěti 10krát za noc a chodit do druhého pokoje je opravdu nepraktické. Na fotkách vidíme často nějakou postýlku, police plné hraček, tulivaky, dekorace, závěsy, novou malovku (často bez jakéhokoli dětského motivu) a podobně. Kde je přebalovací pult, koš na použité pleny, věšák na sušení a pomůcky na přebalování?

Potřebuje novorozenec vlastní pokoj?

Podle názoru většiny rodičů potřebuje dítě vlastní pokoj přibližně od jednoho roku života. Tehdy už je pohyblivé, často dokáže chodit, má už nějaké ty hračky a teoreticky by mohlo spát i na dětské posteli s poloviční zábranou. V tomto věku už je dokonce možné učit dítě usínat ve vlastním pokoji, aby s vámi nespalo až do maturity. Můžete pokoj vymalovat dětským motivem, nakoupit dětský nábytek v DĚTSKÉ velikosti a udělat dětem jejich malé království. Vynechejte své představy o designovém příbytku, ty můžete realizovat v obýváku nebo v ložnici.

Doplňky do ložnice pro novorozence

Novorozenec bude s největší pravděpodobností trávit gro času s vámi v denní části bytu nebo v noci v ložnici. Co by vám tedy v ložnici nemělo chybět? Jako první a nejdůležitější kus nábytku je rozhodně postýlka. Nezapomeňte si do ní dokoupit také kvalitní monitor dechu. Pokud nemáte další místo například na přebalovací pult, komodu a podobné záležitosti, můžete si přebalovací polici dokoupit přímo na postýlku (zabere asi polovinu její rozlohy a stále do ní umíte komfortně uložit dítě.) Všechny doplňky, jako krém na zadek, vlhčené utěrky, čisté pleny a podobně můžete skladovat v různých závěsných poličkách, které se opět dají přikoupit a přivázat na postýlku. Vyhněte se montáži jakýchkoli polic a jiných věcí NAD postýlku, snadno by do ní mohli spadnout a dítěti ublížit.