Dřevěný nábytek není old school. Kam se hodí a jak o něj pečovat?

I po desítkách tisíc let v době skla, betonu, nerezavějících kovů a jiných moderních materiálů lidstvo stále ještě nenašlo lepší stavební materiál, než je dřevo. Stavby, jejichž věk přesahuje i 500 let, vysoká pružnost, odolnost, ale také cena a snadné opracovávání tohoto daru přírody z něj dělají stále číslo jedna při stavění domů, ale i různých zahradních staveb či u nábytku. Dnes se podíváme na hlavní výhody dřevěného nábytku v různých aplikacích.

dreveny-nabytok-big

Drevený nábytok

Pojem dřevěný nábytek je tak široký, že k jeho kategorizování by nám nestačila ani jedna středně dlouhá kniha. Už jen při popisu jednotlivých druhů dřeva a jejich vlastností bychom zaplnili menší encyklopedii. V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji lze setkat s nábytkem z borovice a dubu, ale ničím neobvyklým není ani smrkové, jedlové, bukové či dokonce ořechové nebo třešňové dřevo. Na výrobu zahradního nábytku se upřednostňují dřeviny s vysokým obsahem pryskyřice (červený smrk), která dřevo pomáhá konzervovat, ale i různé exotické dřeviny, respektive akátové dřevo.

Pocit z dřevěné postele nic nenahradí

Kdo se jednou dobře vyspí na dřevěné posteli, toho jen těžko namluvíte, aby ji po čase vyměnil za kovovou nebo jinou. I když na toto téma neexistují konkrétní vědecké studie, dřevo podobně jako další přírodní materiály (například kokosová vrstva v kokosových matracích) působí uklidňujícím, krásným voním a dokáže výrazně zvýšit kvalitu spánku. Ať už za to může nějaké elektromagnetické uzemnění, chemické procesy v našem těle nebo je to celé jen placebo, efekt na kvalitu spánku to nepopiratelně má.

Dřevěné podlahy přežijí i vaše potomky

Kromě nábytku a staveb se dřevo samozřejmě používá i pro další prvky v interiérech. Neodmyslitelně mezi ně patří například dřevěná podlaha, které se v době gresové dlažby a kompozitů mnozí lidé neprávem straní. Dřevěné podlahy ve starých domech mají často více než sto let ai po tak dlouhé době je většinou stačí jen přebrousit a nalakovat, aby vypadaly jako nové.

Dřevěný nábytek stárne a zraje s vámi

Když se vám nebo vašim dětem podaří vytvořit nějakou krásnou hlubokou rýhu na čistě bílých dvířkách vestavěné skříně, pravděpodobně prožijete slabší infarkt, protože opravit něco takového je v podstatě nemožné. Dřevo má přirozenou kresbu, takže ani díru po šroubu nebo hřebíčku na něm často není vidět. Opotřebováváním, nepravidelnostmi a jinými poškozeními naopak získává charakter. Důkazem jsou stále populárnější konferenční stolky, které mají hlavní odkládací plochu pouze ze syrového „talíře“ z kulatiny, a to is kůrou a všemi nedokonalostmi.

Péče o dřevěný nábytek je nenáročná

Myslíte si, že dřevěný nábytek budete muset pravidelně ošetřovat olejem na dřevo nebo lakem? Zapomeňte. Lakovaný dřevěný nábytek vydrží bez jakéhokoli zásahu celý váš život. Syrový nábytek můžete jednou za deset let trochu oživit bezbarvým olejem, který jej vyživí a dodá mu nový lesk. Pokud vám i nábytek při nějaké nehodě s vodovodním potrubím navlhne a nabobtná, na rozdíl od dřevotřísky jej stále lze po vysušení ještě zachránit.

Shrnutí výhod a nevýhod dřevěného nábytku

U dřevěného nábytku bychom marně hledali nějaké nevýhody, snad jen menší výběr různých dekorů a v případě prémiových ručně vyráběných dubových či jiných exotických kousků můžeme za nevýhodu považovat i vyšší cenu. V případě borovicového nábytku však pozitiva totálně převálcují jakákoli negativa. Odolnost, vzhled, vůně, nízká pořizovací cena, ale i široká paleta produktů do každé místnosti či dětského nábytku dělají z dřevěných modelů pro mnohé lidi stále volbu číslo jedna.