Hypersomnie: Nadměrná spavost má mnohé příčiny

Mezi poruchy spánku patří kromě insomnie (a XY dalších) také takzvaná hypersomnie. Povědomí o ní není tak rozšířeno (například insomnií trpí obrazně každý druhý senior), ale i tato spánková porucha dokáže mít výrazně negativní vliv na vaše zdraví. Co je to ta hypersomnie, jaké má příčiny, co všechno dokáže změnit ve vašem životě a jak se s ní dá bojovat? Na tyto i další otázky si odpovíme v následujícím článku.

hypersomnia-nadmerna-spavost-min

Co je hypersomnie?

Hypersomnie je v podstatě opakem insomnie – a tedy nespavosti. Hypersomnii označujeme také jako patologickou nebo chronickou spavost. Mezi hlavní příznaky patří opravdu náročné vstávání, ale zejména v podstatě nikdy nekončící únava. Osoby trpící hypersomnií spí běžně i více než 12 hodin denně a ani takový spánek jim nepřináší dostatek odpočinku či příval nové energie. Hypersomnie může být spojena is dalšími diagnózami (nebo se psychologickými problémy), ale setkáváme se is případy, kdy se vyskytne samostatně a nečekaně bez dalších komplikací.

Nadměrná spavost a problémy s ní spojené

Člověk trpící hypersomnií je v podstatě neustále unavený a podrážděný. Nedokáže se soustředit na práci, ale ani udržovat vztah s rodinou a blízkými. Může zanedbávat péči o sebe ao domácnost včetně hygienických návyků. Přidružit se mohou i ztráta chuti k jídlu, pomalé přemýšlení nebo nesmyslná řeč, ale i potíže s krátkodobou a dlouhodobou pamětí. Velmi běžné jsou i změny nálad či depresivní stavy. Příznaky hypersomnie jsou vlastně velmi podobné těm, které má i insomnie, jen v jednom případě člověk nemůže usnout a ve druhém spí až příliš.

Typy hypersomnie

Existuje několik typů hypersomnie, které však dokáže diagnostikovat pouze lékař. Takzvaná primární hypersomnie je nejčastěji způsobena poškozením mozku. Její výskyt však není tak běžný. Sekundární hypersomnie vzniká působením jiných zdravotních problémů. Známe takéidiopatickou hypersomnii, při které během spánku nepřichází k regeneraci vašeho těla, posttraumatickou hypersomnii, která vzniká po přežití různých traumatizujících nehod, ale i recidivující hypersomnii, která se objevuje nepravidelně.

Únava a spavost

Existují i případy, kdy hypersomnie není samostatnou diagnózou, ale v podstatě jen příznakem nějakého jiného problému nebo nemoci. Pokud pravidelně ponocujete, nedodržujete správnou životosprávu, ve větší míře konzumujete alkohol a vůbec se nehýbete, můžete se setkat s podobnými příznaky, jaké má hypersomnie. Rovněž se mohou vyskytnout iv případě, že dlouhodobě vykonáváte těžkou práci nebo to přeháníte se sportovními aktivitami. Takovou „hypersomnii“, však stačí jen dospat například během jednoho víkendu a následně se zamyslet nad změnou životního stylu nebo úpravou spánkových návyků včetně výměny matrace za kvalitnější.

Jak bojovat proti hypersomnii?

Pokud máte podezření na pravou hypersomnii, neodkládejte návštěvu lékaře. Hypersomnie patří spíše mezi psychické poruchy a lze ji léčit dokonce i bez medikamentů – jen pomocí terapie. Důležité však je neodkládat zbytečně konzultaci s odborníkem a neprohlubovat tak problém. Čím déle trpíte hypersomnií, tím hůře se z ní budete dostávat. Pokud netrpíte hypersomnií, ale máte pocit, že váš spánek by mohl vypadat trochu lépe, přečtěte si více článků na našem blogu, kde se věnujeme i tomu, jak si dopřát dostatek zdravého spánku.