Jak často převlékat a prát ložní prádlo?

Převlékání prádla je nejvíce přeceňován, ale na druhé straně i nejvíce podceňovaný úkon při péči o domácnost a osobní hygienu. Je dvakrát týdně příliš často? A je to zase jednou za 2 týdny už pozdě? Kdy je třeba vlastně vyměnit ložní prádlo a co všechno na to ovlivňuje? A co se stane, pokud ložní prádlo nevyměníte příliš dlouho? Všechno se dozvíte v následujícím článku.

lozni pradlo

Jak často převlékat a prát ložní prádlo?

Jako vždy, ani na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď a závisí na mnoha faktorech. Spíte ve stejné posteli každou noc? Vždy před spánkem se sprchujete? Jak moc se potíte? Nosíte pyžamo nebo spíte jen ve spodním prádle, či dokonce úplně bez oblečení? A spí s vámi v posteli třeba i pes nebo kočka? Z jakého materiálu je ložní prádlo vyrobeno? Všechny tyto a další činitele ovlivňují to, jak často byste měli ložní povlečení měnit. V principu můžete povlečení vyprat i po jednom použití, ale může vydržet čisté i 10 dní. Obecně byste je však z hygienických důvodů neměli používat déle než 2 týdny.

Jak správně prát ložní prádlo?

Postelné povlečení perte vždy přesně podle instrukcí přímo na konkrétním kousku. Ideálně si však vybírejte ložní prádlo s co nejvyšším obsahem bavlny,které lze prát minimálně na 60, ideálně až na 90 stupňů Celsia. Čím vyšší teplota praní, tím se látka lépe vypere – a to i od intenzivních nečistot či fleků od potu. Použití speciálního pracího prostředku nebo aviváže je až na druhém místě a závisí čistě na vašich preferencích. Budete-li však ložní povlečení prát na vyšší než doporučené teplotě, může se snadno srazit.

Jak často prát a měnit pyžamo?

Používání pyžama výrazně ovlivňuje to, jak dlouho vydrží povlečení čisté. Pyžamo totiž nasákne většinu potu a zachytí různé nečistoty. Jelikož se pyžamo nosí většinou bez spodního prádla, měli byste jej měnit každé dva až tři dny. 

A co praní potahu na matraci?

I při pravidelné výměně ložní plachty bude dříve či později nutné vyprat i hrubý potah na matraci, který chrání tělo matrace před znečištěním. Potah se doporučuje prát přibližně každé 3 měsíce. Pokud používáte i chrániče na matraci, potah vám bez problémů vydrží čistý i celý rok. 

Jak často prát přikrývku a polštáře?

Přikrývka a polštáře jsou chráněny pouze tenkou látkou ložního prádla, takže nečistoty, kousky odumřelé kůže, ale i pot se na ně jednoduše dostanou. Máte-li dostatečně velkou pračku, doporučujeme prát je také alespoň každé 3 měsíce. Tenší přikrývky a polštáře se vejdou i do praček na 5-6 kg prádla. Pokud takovou možnost nemáte, můžete zkusit využít služeb nejbližší čistírny.