Jak ochránit zeď u postele, aby byla stále krásná?

V každém bytě se nacházejí dva typy míst, na kterých se stěny dříve či později ušpiní nebo dokonce poškodí bez ohledu na to, jak moc si dáváte pozor nebo jak o ně pečujete. Máte-li malé děti, v bezpečí není ani milimetr stěn či stropů. :-) První místo je okolí vypínačů (někdy i zásuvek). Druhé místo, o kterém se budeme dnes bavit, je jednoznačně stěna za postelí, případně vedle postele. Jak takové místo vkusně ochránit před poškozením? Podívejte se spolu s námi na následující možnosti.

ako-ochranit-stenu-za-posteľou

Jak chránit stěnu u postele?

Dříve, než se podíváme na konkrétní způsoby ochrany stěny u postele, ukážeme si, co ji dokáže vlastně ušpinit nebo poškrábat. Máte-li dostatečně velkou ložnici, můžete postel umístit tak, aby jediný kontaktní bod se stěnou tvořila zadní stěna postele. Nicméně pokud potřebujete ušetřit místo, pravděpodobně postel (a je jedno, zda bude jednolůžková, manželská nebo patrová) šupnete někam do rohu, kde bude v kontaktu se stěnou po celé delší boční hraně. Pokud máte bílé stěny a tmavší povlečení, už po pár měsících si můžete všimnout, že stěny v okolí postele jsou tmavší či zažloutlé. Fleky se na nich mohou objevit působením potu, ale běžně se vyskytnou i rýhy od hodinek, šperků či dokonce nehtů.

Čelo postele vyřeší jeden problém

Pokud si vyberete postel, která má vysoké čelo, elegantně vyřešíte jeden z problémů. O vyvýšené postelové čelo se můžete bez obav i opřít a vychutnat si v posteli oblíbený film, knihu nebo jídlo. Doporučujeme čelo ze zadní strany podlepit kouskem polystyrenu nebo pryžovými podložkami (někdy stačí i samolepící kroužky, které se používají k podlepení nohou židlí), abyste stěnu při opírání zbytečně neobouchali nebo nepoškrábali.

Omyvatelné barvy

Se stěnou na dlouhém okraji postele to bude náročnější, ale ne nemožné. Prvním způsobem je vymalování této stěny takzvanou soklovou omyvatelnou barvou. Nemusíte se však bát, v ložnici či dětském pokoji to nebude vypadat jako ve staré škole či nemocnici. Tato barva má po zaschnutí na povrchu hladkou vrstvu, kterou lze snadno mýt. Nemusí být ani lesklá, seženete i matné, které jsou k nerozeznání od klasických barev. Podobně cenově dostupným řešením je i použití tapety nebo 3d fototapety na zeď, ale i ta se dokáže časem ošoupat.

Vkusná deska v dekoru postele jako zástěna

Pokud si vyberete postel například v dekoru dub sonoma, stačí přikoupit desku o rozměru 200x50 cm a tloušťku například 10 mm ve stejném dekoru, kterou nalepíte na stěnu vedle postele. Pokud postel nemá čelo, můžete dát druhou desku i tam. Bude to vypadat, jako by bylo prkno součástí postele. Takové zástěny v mnoha kuchyních nahradily klasické obkládačky a ještě lepší službu vám udělají právě v ložnici nebo dětském pokoji. Dají se dokonce koupit i postele, které mají nejen zadní, ale také boční stěnu (jedná se o jakési hybridy mezi postelí a roztahovací rohovou pohovkou), které jsou oblíbené zejména v garsonkách.

Čalouněné panely na zeď

Jako třešničku na dortu jsme si nechali čalouněné nástěnné panely. Ty najdete také v naší nabídce a skladem je máme v pěti různých velikostech a v celé paletě konzervativních, ale také odvážnějších barev. Jejich montáž na stěnu je jednoduchá a můžete vyzkoušet i kombinaci více barev, jejich umístění vodorovně nebo diagonálně a celkově popustit uzdu své fantazii. Panely nejsou určeny jen za postele, skvělou službu udělají i kdekoli jinde v bytě jako designový a praktický pomocník – například v předsíni, kde si při obouvání usedáte na stoleček, mohou posloužit jako opěradlo a podobně.