Jak oddělit kuchyni od obývacího pokoje?

Trend jedné denní místnosti v podobě spojování kuchyně, obývacího pokoje a jídelny se pomalu vytrácí a množství lidí se vrací ke klasickému řešení samostatných místností. Ať už jste předělali starý panelákový byt a tyto místnosti jste propojili, nebo bydlíte v novostavbě, ve které nikdy rozděleny nebyly a jde o jednu místnost o rozloze například 50 metrů čtverečních, stále máte šanci tyto místnosti předělit – a to nejen opticky, ale také funkčně .

kuchyna-obyvacka-1

Základní možnosti oddělení obývacího pokoje od kuchyně

V podstatě existuje několik základních způsobů, kterými lze oddělit obývací pokoj od kuchyně, případně od jídelny. Prvním je čistě optické řešení, jakým je například nějaký paraván nebo závěs. Použít můžete například i kus nábytku nebo vestavěný barový pult. Ve druhém scénáři můžete místnosti oddělit funkčně, ale ne zcela hermeticky. Tehdy jde o dozdění části příčky nebo vestavěného regálu až po plafon. V posledním scénáři vytvoříte dvě samostatné místnosti, což není vždy úplně možné.

Výhody kuchyně spojené s obývacím pokojem

Tato denní spojená místnost je dnes součástí snad všech nových projektů rodinných domů a bytů. Zatímco dětské pokoje a ložnice zůstávají samostatné, v denní místnosti se potýká celá rodina. Velkou výhodou jsou hlavně vzdušný prostor a velká rozloha, kterou tyto místnosti mají. Společná denní místnost prohlubuje rodinné vztahy. Při vaření lze dívat televizi nebo dávat pozor na děti, které si hrají v obýváku. Přenos jídla a nádobí z kuchyně do obývacího pokoje a zpět je mnohem komfortnější. V neposlední řadě, v případě velké návštěvy dokážete v takovém prostoru komfortně usadit i více než dvě desítky lidí.

Výhody oddělené kuchyně a obývacího pokoje

Tradiční dispozice oddělených místností má také své nepopiratelné výhody. Pachy se z kuchyně, například při smažení, nešíří do obývacího pokoje. Pokud čekáte návštěvu, dovedete ji jen do obývacího pokoje, nemusí vidět kuchyni plnou nepořádku. Pokud chce jeden člen rodiny dívat televizi a druhý v tichu pít kávu, není to problém. Rovněž jídelna často slouží v rodinách jako pracovna. Pokud je spojena s obývacím pokojem a kuchyní, těžko byste v ní hledali ticho a klid.

Různé dispozice kuchyně s obývacím pokojem

Při plánování opětovného oddělení kuchyně a obývacího pokoje je důležité zvážit možnosti, které vám prostor nabízí. Například v případě panelákových bytů šlo téměř vždy o dvě samostatné místnosti předělené dveřmi. Lidé dveře i se zárubní vybourali, případně zvětšili otvor dveří z klasických 80 na 200 cm nebo více, případně, pokud jim to statika umožnila, shodili celou stěnu. V tomto případě lze stěnu opět dozdít a osadit do ní dveře, případně do velkého vzniklého otvoru osadit široké dvoukřídlé či posuvné dveře. Pokud však máte v novostavbě denní místnost o rozloze například 6 × 9 metrů, jen stěží ji lze předělit novou příčkou, protože v některé nově vzniklé místnosti by mohlo být najednou málo světla, případně by příčka musela končit v některém z oken. Podobně jsou na tom i denní místnosti s dispozicí ve tvaru písmene L. Jaké jsou tedy možnosti v případě, že nová zděná příčka nepřipadá v úvahu?

Zalamovací dveře nezaberou téměř žádné místo:

Oddělení denní místnosti předělávkou

Prosklená příčka nezabere žádné místo, protože má tloušťku méně než 3 cm (na rozdíl od zděné příčky, která může mít tloušťku i 20 cm). Zvukově i pachově spolehlivě oddělí kuchyni od obývacího pokoje nebo jídelny, ale zároveň propustí z jedné místnosti do druhé téměř 100 % původního světla. V případě, že toto řešení zkombinujete se zalamovací konstrukcí, bude možné celý prostor opětovně otevřít například na velkou oslavu.

Takové řešení v místnostech vytvoří pocit bohatého a vzdušného prostoru:

Oddělení kuchyně a obývacího pokoje opticky

Jedním ze současných trendů v interiérovém designu, které se stále více skloňují na různých blozích, jsou takzvané lamely. V naší nabídce naleznete například kolekci nábytku Lamelo, jejíž součástí jsou i posuvné dveře ideální pro předělení dvou místností. Z lamel se kromě nábytku či panelů na stěnu vyrábějí i předělovače místností. Jejich součástí mohou být například i vestavěné police na knihy. Jde o poněkud stabilnější a trvalejší optické předělení místností než v případě zmiňovaného paravánu. Zvládnete ho však uskutečnit i svépomocí a do domu vám vnese trochu japonského stylu.

Rozdělovače místností působí esteticky a nezaberou žádné místo: