Vrzající postel – naše tipy, jak vrzání odstranit

Začala vám vrzat postel? Vrzající postel dokáže zkazit spánek i na té nejkvalitnější matraci. Co způsobuje její vrzání? Je možné vrzání odstranit i v domácích podmínkách a bez speciálního nářadí? A kdy už je postel definitivně odsouzena k odpisu? Přečtěte si naše tipy.

vrzganie-postele

Co dokáže způsobit vrzající postel?

V první řadě může snadno nabourat komfort vašeho spánku. Kromě toho může vaše noční otočení se na druhý bok vzbudit i vašeho partnera, či dokonce děti ve vedlejším pokoji nebo v postýlce, které jste tak pracně uspávali . V panelácích není nic neobvyklého, když si na vrzající postel stěžují i sousedé pod vámi, vedle vás, ale i nad vámi. V konečném důsledku může být vrzání postele prvním znamením, že nějaký spoj povolí a vy se v tom lepším případě jen někdy během noci ocitnete (snad bez zranění) na zemi is rozpadlou postelí.

Jaká je příčina vrzání?

Vrzání postele je nejčastěji způsobeno únavou materiálu některé z desek, příliš vysokým tlakem, například na střed postele, nevhodným roštem (s malou nosností), ale i povolenými spoji, například špatně dotaženými šrouby. Vrzání však může vzniknout i při poškození postele (když po ní skáčou děti a dolámou některé latě na ložním roštu, nebo když nedodržíte předepsanou nosnost postele ).

Jak odstranit vrzání postele?

Šikovný kutil dokáže odstranit snad všechny příčiny vrzání postele. Pokud je některá deska poškozená nebo dokonce nalomená, vždy se dá zpevnit například kouskem nerezového plechu, který schováte z vnitřní nebo spodní části desky tak, aby ani nebyl vidět.

V běžných podmínkách můžete zkusit v první řadě zkontrolovat rošt (ten dokážete vyměnit celý, nebo jen odstranit poškozenou desku a vyměnit ji za jinou). Druhým důležitým krokem je podotahování všech šroubů a zpevnění jakýchkoli spojů. Pokud je postel na některých místech spojena i těmi malými dřevěnými kolíčky, vyjměte je, kápněte dovnitř do dírky lepidlo na dřevo a opět spojte .

U vzácných a kvalitních dřevěných postelí, které začnou vrzat, je vhodné přizvat si na pomoc truhláře, který snadno identifikuje příčinu vrzání, postel vám zrenovuje a vrzání odstraní.

Dodatečné tipy pro odstranění vrzání

V některých případech dokáže vrzání postele způsobit i nekompatibilita roštu a samotné postele. Rošt je možná o 3 centimetry kratší a pokud nemáte zrovna obrovskou a masivní matraci, rošt se dokáže v rámu postele při vašem pohybu posouvat (děje se tak zejména u lamelových roštů, které se prodávají jako celý velký kus is bočním vedením). V takovém případě vám pomůže přilepení roštu k posteli.

Kdy koupit novou postel?

Pokud žádný z našich tipů nezabral a při každém pohybu na posteli trpí ušní bubínky všech kolem vás, pravděpodobně je správný čas poohlédnout se po nové posteli. Vrzání se nejčastěji týká postelí z dřevotřísky, doporučujeme vám proto podívat se raději na dřevěné postele, postele z MDF nebo kovové postele.