Návod na údržbu zahradního nábytku – jak pečovat o zahradní nábytek?

Zahrádkáře bychom mohli bez problémů rozdělit na tři skupiny lidí. Ty, pro které je zahrada určitým zdrojem obživy a tráví v ní drtivou většinu čas jen prací a péčí o plodiny, ty, kteří zahradní práce nemají příliš v oblibě a nejraději v ní tráví čas jen u kávy, knihy nebo s grilovacími specialitami na talíři, a ty, kteří se snaží najít mezi těmito dvěma směry jakousi rovnováhu. Stejně jako zahrada i zahradní nábytek vyžaduje určitou péči. Dnes se podíváme na to, jak ji zvládnout levou zadní, díky čemuž vám zbude více času na vytoužený relax.

udrzba-zahradneho-nabytku

Chraňte zahradní nábytek všemi dostupnými prostředky

V ideálním případě jej nechte schovaný celý rok v garáži zabalený v igelitu a ani jej nepoužívejte. V takovém případě byste se rozhodně nemuseli bát, že se nějak zašpiní nebo poškodí. :D

Přesto je na tomto absurdním tvrzení alespoň špetka pravdy. Nábytek je třeba jednoduše chránit před UV zářením, vodou a špínou. Nemyslete si, že se vám v opačném případě okamžitě rozpadne, to není vůbec pravda. Zahradní nábytek je mimořádně odolný ai při zanedbané péči a ochraně vám bude spolehlivě sloužit celé roky, ale vy zbytečně strávíte delší dobu jeho údržbou . Například dřevěnou sedací část na zahradní lavici je vhodné občas přebrousit a ošetřit vhodnou lazurou, lakem nebo olejem na dřevo pro ochranu proti vlhkosti a slunečnímu záření, ale i na zažehnání rizika, které s sebou přinášejí škůdci nebo dřevokazné houby.

Kromě toho doporučujeme nábytek během zimních měsíců opravdu ukrýt někam do chaty, do garáže nebo jej alespoň pořádně umýt, naskládat na jednu úhlednou hromádku v altánku nebo na terase a překrýt jej. Odměnou vám bude výrazně delší životnost. Pokud i nábytek necháte na přímém slunci a na dešti během celé letní sezóny, zvládne to s přehledem.

Čištění polštářů a matrací zahradního nábytku

Pokud máte na zahradním sezení nebo zahradních židlích a křeslech i nějaké potahy nebo polštáře, nejjednodušším způsobem je je pravidelně schovávat buď někam do chaty, nebo do praktického zahradního plastového úložného boxu. V krátkém okamžiku je můžete vytáhnout vždy čisté a suché v takovém počtu, jaký právě potřebujete pro sebe nebo návštěvu. I polštáře by zřejmě snesly nějaký ten déšť, ale jejich schnutí by mohlo hlavně během chladnějších dnů trvat déle a snadno by tak začaly smrdět nepříjemnou zatuchlinou. Pokud polštáře potřebujete očistit například od překvapení, která na ně nechali zpěvní ptáci, postupujte podle pokynů pro konkrétní materiál nebo je operte na jemný program v pračce.

Mývání zahradního nábytku

Zahradní stoly doporučujeme před každým použitím přetřít mokrým hadrem a to zejména v případě, že se u nich chystáte i jíst. V noci totiž po nich mohli pobíhat i nějaké ty hlodavce, což rozhodně není zrovna hygienické. Pokud potřebujete ratanový, dřevěný, kovový nebo i plastový nábytek (například zahradní lehátka od bláta) komplexně a rychle umýt, můžete na to klidně použít vysokotlaký čistič nebo i obyčejnou zahradní hadici. U vysokotlakých čističů si však předem ověřte, zda by příliš silný tlak nemohl poškodit povrchovou úpravu nebo dokonce polámat některé části nábytku. Pokud je to možné, nastavte tlak na co nejnižší nebo použijte pouze zmíněnou hadici s rozprašovací pistolí.