Jak vybrat tvrdost matrace?

U každé matrace, a to nejen v naší nabídce, se několikrát skloňuje její tvrdost. Tvrdost matrace je totiž v mnoha případech důležitější než materiál, ze kterého je matrace vyrobena (ta zajímá ve většině případů zejména alergiky). Tvrdost matrace přímo úměrně rozhoduje o tom, jak se budete ráno po probuzení cítit, ale také o tom, zda se u vás začnou objevovat bolesti zad. Jak vybrat tvrdost matrace?

tvrdy-matrac-1

Jak vybrat tvrdost matrace

Nedávno jsme na našem blogu zveřejnili článek o tvrdých matracích, které jsou opravdu ideální volbou pro zdravý spánek většiny lidí. Tvrdá matrace výborně drží tvar, díky čemuž, jednoduše řečeno, nedovolí vašemu tělu, aby se do něj propadlo, což například při spánku na boku vytváří obrovský boční tlak na páteř a v průběhu let ji dokáže deformovat. Tvrdost matrace se však vybírá zejména podle hmotnosti zákazníka a podle jeho preferované polohy pro spánek.

Tvrdost matrace – tabulka podle hmotnosti

Je nutné zdůraznit, že neexistuje špatná nová matrace, ale jen špatně vybraný model. Při výběru matrace se můžete orientovat podle následujících parametrů:

  • H1 – velmi měkká matrace s nosností do 40 kg,
  • H2 – měkká matrace s nosností do 60 kg,
  • H3 – středně tvrdá matrace s nosností do 100 kg,
  • H4 – tvrdá matrace s nosností do 120 kg,
  • H5 – velmi tvrdá matrace s nosností nad 120 kg.

Tvrdost matrace podle komfortu

Nejlepší je vybrat si matraci podle toho, jak se vám na ní spí. Ne vždy je však prvotní pocit po vyzkoušení matrace naprosto relevantní. Může se vám zdát, že měkká matrace je při usínání mimořádně pohodlná, ale ráno byste se vzbudili dolámáni. Tvrdá matrace se může zdát jako dereš, ale ráno se probudíte bez jediné bolístky a plní energie.

Spánková poloha v souvislosti s tvrdostí matrace

Spánková poloha je při výběru tvrdosti matrace mimořádně důležitá a věnovali jsme se jí v jednom samostatném článku. Obecně však platí, že není vhodné vybírat si ani příliš tvrdou, ani příliš měkkou matraci. Ve všech případech je ideální cesta někde uprostřed, když vám matrace poskytne dostatečně silnou oporu, ale nedovolí vám propadnout se do ní. jako do vaty.

Rádi vám poradíme s výběrem tvrdosti matrace

Samostatnou kategorií jsou takzvané zónové matrace, které jsou rozděleny na několik částí, přičemž každá z nich má rozdílnou tvrdost podle toho, která část těla na ní spočívá. Jsou ideální volbou pro milovníky spánku na boku. Jiná tvrdost je ve spodní části matrace, na které spočívají jen chodidla, a jiná zase ve středu, kde leží nejtěžší střed těla – pánev. Takových zón může mít matraci více (obvykle 3 až 7). Pokud máte problém s výběrem matrace, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme.