Jaký koberec do obývacího pokoje? Držte se těchto 3 pravidel

Rozhodli jste se, že by váš obývací pokoj potřeboval změnu a možná by to vyřešil designový koberec? Nevíte-li, podle čeho si koberec vybrat, připravili jsme pro vás několik krátkých tipů, které vám s tím pomohou. Stačí, když se budete držet tří důležitých pravidel a určitě nešlápnete vedle.

koberec-v-obyvacke

Koberec do obývacího pokoje

Koberec do obývacího pokoje by měl splňovat několik vlastností, které si popíšeme níže. Stejně důležité jsou však i jeho výhody, které oceníte zejména při bydlení v paneláku. Koberec pomáhá se zvukovou izolací, takže souseda pod vámi uslyšíte výrazně méně. Stejně izoluje i tepelně, i proto mají lidé v Rusku na stěnách koberce. Studená dlažba vás tak už nemusí trápit. 

Kusový, střižený či běhoun?

Není až tak podstatné, jaký koberec si vyberete. Kusový má většinou motiv a tento motiv je ohraničen. Stříhaný koberec můžete sehnat i v opravdu pozoruhodném rozměru a běhoun se hodí zejména do užších prostor.

1. Velikost koberce

Před samotným výběrem koberce si nejprve promyslete jeho velikost a doma v obýváku si poměřte, jak velký koberec se tam vejde. Pokud si vyberete například zmíněný kusový, je důležité nechat od jeho krajů po nábytek nebo stěny alespoň pár desítek centimetrů. Máte-li například volný prostor 200x300 cm, zvolte koberec o rozměru 150x250 cm.

2. Výběr barvy

Koberec vám nemusí nutně ladit se zbytkem obývacího pokoje, právě naopak. Samozřejmě, pokud máte celý obývací pokoj laděný do šeda, šedý koberec by tam dokonale pasoval. Nicméně, křiklavý modrý či červený kousek dodá celému prostoru zcela nový šmrnc.

3. Materiál a výška vlasu

Neměli byste podcenit ani výběr materiálu. Některé bavlněné koberce jsou dokonce pratelné. Dobře se však udržuje i syntetika. Při koupi koberce se rozhodně informujte o tom, jaký to je materiál a také to, při jaké teplotě a s jakým prostředkem jej můžete čistit.