Koberce do kuchyně. Jaký vybrat, aby opravdu vydržel?

Mnozí tvrdí, že koberce do kuchyně nepatří, ale jiní si zase kuchyni s kobercem neumí vynachválit. Ať je tomu tak či onak, při výběru koberce do kuchyně je třeba se soustředit na víc než jen to, jestli hezky vypadá. Přečtěte si několik užitečných tipů, které vám pomohou rozhodnout se ohledně koberce ve vaší kuchyni.

koberec-v-kuchyni

Koberce patří do kuchyně

Spousta lidí by vám pravděpodobně řeklo, že v kuchyni je jakýkoli koberec lepší, než žádný koberec. Ve skutečnosti však takové preference nemá každý. Pěkný koberec, který se hodí například i do ložnice, dokáže opravdu výrazně oživit vaši kuchyni. I moderní kuchyně s bílými skříňkami a jemným dřevěným dekorem najednou začne „zpívat“, když do ní vyberete například červený nebo žlutý koberec. V kuchyni trávíme spoustu času a pokud jste zvyklí chodit bosí, na dlažbě v kuchyni vám může být brzy zima. Koberec tak nemusí být jen designový, ale také funkční prvek.

Jednoduché běhouny

Pro ty, kteří chtějí koberec opravdu z čistě praktického hlediska, jsou nejlepší volbou klasické běhouny. Koberec jednoduše rozrolujete podél pracovní desky a můžete po něm běhat jedna báseň. Koberec vám v kuchyni ochrání vaši plovoucí podlahu před vylitím nějaké tekutiny, která by ji mohla vydut. Rovněž ochrání i dlažbu před pádem těžkého hrnce, který by ji mohl rozbít.

Syntetika se snadno čistí

Ideální koberec je dokonce takový, který lze prát v pračce. Takových však na trhu není až tak mnoho a nejsou často dostatečně velké. Chcete-li, aby se dal koberec snadno čistit, zvolte syntetiku.  Tepování, vysávání, ale také případné vyčesávání vlasů je při syntetice opravdu jednoduché a nezabere vám téměř žádný čas.

Do nízkého vlasu nezašlápete špínu

Doporučujeme vám dbát hlavně na výšku vlasu vysněného koberce. Koberce, které mají velmi nízký nebo dokonce žádný vlas, se čistí naprosto nejsnáze. Nedokážete do nich zašlapat vlasy, prach a jinou špínu. I koberec bez jakéhokoli vlasu (pouze samotná tkanina), je lepší než žádný.

Protiskluzový? Stačí i oboustranná páska

Velkou výhodou jsou protiskluzové koberce, které dokáží zabránit samotnému uklouznutí. Pokud se vám po domě honí i děti nebo zvířata, protiskluzový koberec nebude každých 5 minut v jiné místnosti. Pokud jste si však takový nevybrali, nezoufejte. Do rohů jednoduše nalepte čtvereček oboustranné pásky.