Svítidla do ložnice – dobré osvětlení vytvoří správnou atmosféru

Při zařizování nebo rekonstrukci našeho bydlení se musíme pořádně zamyslet i nad rozmístěním a výběrem osvětlení. Důležité je myslet na to již při realizaci elektroinstalace,  například pro natažení přípojky pro všechny bodovky. Na co všechno je třeba si navíc dát pozor?

svietenie-v-splani1

Svítidla do ložnice – výběr

V moderní ložnici si lidé stále více vybírají bodová světla, která jsou zapuštěna v sádrokartonu. Ani klasické lustry však nehrají druhé housle. Pokud máte jen jeden světelný vývod ve středu stropu a neplánujete strop snižovat kvůli bodovkám, v nabídce najdete i množství moderních lustrů pro moderní ložnici.

Jak vybrat barvu světla?

Na výběr máte v současnosti 3 barvy světla (pokud nepočítáme různé zelené, fialové a jiné designové). Nazývají se jako bílé světlo, denní (neutrální světlo) a žluté světlo. Bílé světlo má nejvyšší svítivost, ale do ložnice je nevhodné. Rozhodněte se mezi žlutým, které je útulnější, a neutrálním, které více svítí, podle vlastních preferencí.  

Designové ambientní osvětlení do ložnice

Designové osvětlení pomocí LED pásku je vhodné zabudovat například pod postel. V tomto případě si rovnou můžete vybrat pásek, který umí svítit desítkami různých barev. Zelená může být ke zhlédnutí hororu, modrá ke sci-fi filmu, oranžová na Halloweenský večer a červená na romantické chvíle.  

Světlo na noční stolek

Na nočním stolku by měl být zdroj světla například pro čtení, ale v ideálním případě i vypínač pro vypnutí centrálního světla. V tomto případě doporučujeme použít zmíněné žluté světlo, které je ke čtení naprosto dostačující.

Ztlumování světel

Ztlumování světel dokáže v ložnici opět navodit úplně jinou atmosféru. Máte-li možnost vybrat si svítidla s touto funkcí, vyberte si je. Oceníte to například i při uspávání dítěte, kdy chcete mít přítmí, ale sami potřebujete alespoň trochu vidět.

Denní světlo

V ložnici je důležitá také práce s denním světlem. Skvělým trikem je například umístění zrcadla nebo skříně se zrcadlem oproti oknu, díky čemuž se světlo odrazí zpátky do celého pokoje. Tmavé ložnice lze zesvětlit i vymalováním na bílo.

Pozor na modré světlo

Před spánkem se pokuste vyhnout modrému světlu – z osvětlení, ale i ze smartphonů či notebooku. Poslední hodinku před spaním byste neměli strávit v příliš osvětleném prostoru, ale ani díváním do obrazovky – snižuje to kvalitu spánku.