Jak vybrat správnou matraci? Poradíme Vám.

Přemýšlíte jak si vybrat správnou matraci, zde najdete pár užitečných rad.

Dobrý a zdravý spánek závisí na mnoha faktorech – pohodlí, úroveň stresu, teplota v místnosti. Prvmím krokem k pokojnému spánku je výběr a koupě správné matrace. Velikost, tvrdost, latexová pěna, paměťová pěna nebo pružiny – tolik věcí, které je třeba vzít v úvahu. Proto jsme vytvořili průvodce matracemi, který vám usnadní rozhodování.

pretty-young-woman-enjoys-long-sleep-bed

Mezi nejdůležitější faktory ovlivňující koupi nové matrace patří: životnost staré matrace, typ matrace, tvrdost matrace, poloha, v které spíte a vaše tělesná hmotnost.

1. Kdy je čas na novou matraci? 

Věk matrace se z velké části podílí na kvalitě spánku. Zpravidla budete novou matraci potřebovat po sedmi nebo osmi letech. To však neplatí pro všechny typy matrací. Záleží na jeho kvalitě a materiáli. Proto, jestli se ráno budíte s bolestí zad nebo se necítíte odpočatý, je čas zvážit změnu matrace.

2. Jaký typ matrace potřebuji?

Typ matrace závisí především na osobních preferencích. Abychom vám výběr trochu zjednodušili, přinášíme základní přehled  nejběžnějších materiálů.

Pěnovélatexové matrace

Matrace z paměťové pěny, pěnové nebo latexové matrace se vyznačují svou měkkostí a odolností. Vlastnosti a výhody těchto matrací jsou podobné. Při rozhodování mezi těmito třemi materiály zvažte stupeň tvrdosti a ceny, který vám vyhovuje. Matrace z paměťové pěny se dokonale přizpůsobí vašemu tělu a brání vzniku proleženin. Latex se vyznačuje svou prodyšností, elasticitou a je vhodný i pro alergiky. Latexové a pěnové matrace jsou vhodné pro ty, kteří se v noci často otáčejí a pro ty, kteří sdílejí společnou postel s partnerem.

Pružinové matrace

Hlavní výhodou moderních pružinových matrací je podpora, kterou nabízejí. Čím více je zatížíte, tím větší odpor a protitlak kladou. Jsou pohodlné a postarají se o klidný spánek. Mezi pružinami se nachází množství otevřeného prostoru, což umožňuje vynikající cirkulaci vzduchu.

Taštičkové matrace

Matrace s taštičkovými pružinami poskytují vynikající komfort a podporu pro celé tělo. Na rozdíl od klasických pružin je každá pružina obalena v samostatné taštičce z netkané textilie. Díky tomu pracují nezávisle na sobě a zvyšují pružnost matrace. Jsou vhodné i pro partnery s výrazně vyšším rozdílem v hmotnosti.

Kokosové matrace

Matrace, v kterých je použita kokosová vrstva zpevňují matraci a pohlcují vlhkost. Tato přírodní a 100% ekologická vrstva prodlužuje životnost matrace, brání její deformaci a zlepšuje kvalitu spánku. 

3. Je lepší tvrdá nebo měkká matrace?

Každý člověk vnímá tvrdost matrace odlišně. Kromě toho výběr správné matrace ovlivňuje i vaše hmotnost, výška a poloha, v které spíte. Ideální je taková matrace, která udržuje vaši páteř v správné poloze, bez vytváření tlakových bodů. Pokud matrace neposkytuje dostatečnou oporu, pravděpodobně se budíte s bolestmi zad a krku. Podle stupně tvrdosti dělíme matrace na nejtvrdší (H5), středně tvrdé (H3) a na měkké matrace (H1). Tvrdost matrace závisí na použitých materiálech a podložky, na které je matrace položena. 

4. Která matrace je nejlepší pro Vaši spánkovou polohu?

Každý z nás preferuje jinou polohu při spaní. Většina lidí však nehledá matraci podle polohy, v které spí. Ať už upřednostňujete spaní na boku, zádech nebo břiše, pro každou polohu je ideální jiná úroveň tvrdosti matrace.

Mnoho lidí, kteří často spí na boku, pociťují bolest v kyčelních kloubech a ramenou. Obvykle je to kvůli nevhodné matraci. Při této poloze se doporučuje středně tvrdá nebo měkká matrace.  Je to proto, že materiál použit v měkkých matracích se dokonale přizpůsobí vašim křivkám a poskytuje správnou oporu vaší páteři.

Při této poloze je nejdůležitější to, aby vaše páteř byla v správné poloze. Pokud upřednostňujete spaní na zádech, měli byste zvolit takovou tvrdost, která poskytne správný stupeň pohodlí pro vaši páteř. Doporučená tvrdost matrace je středně tvrdá až tvrdá. Spánek na zádech se považuje za nejzdravější. Dochází k rovnoměrnému rozložení váhy těla a tlaku na páteř, krk a klouby.

 

Pokud upřednostňujete spaní na břiše, doporučuje se středně tvrdá matrace, která poskytuje základní podporu pro zachování přirozené polohy páteře. Pokud je matrace příliš měkká, trup se do matrace zaboří a vaše páteř se během spánku ohýbá. Naopak, pokud je matrace příliš tvrdá, páteř není v přirozené poloze, což vede k bolesti.

5. Záleží na hmotnosti? 

I když se vám váha nemusí zdát tak důležitá, ovlivňuje vlastnosti a životnost matrace. V závislosti na vaší hmotnosti a typu těla se bude odvíjet, jaký typ matrace bude pro vás ideální. Vyšší hmotnost znamená větší tlak na matraci. Proto lidé trpící nadváhou by měly při výběru matrace sáhnout po tvrdých matracích. Měkká matrace se po čase proleží a stane se ortopedicky nevhodným. Pro lidi s nižší hmotností se doporučují měkčí matrace.