Jak umístit postel v ložnici či v pokoji?

Umístění a otočení postele se při plánování pokoje nebo ložnice může zdát jako nepodstatná věc. Již při prvním kontaktu s konkrétním pokojem si pravděpodobně umíme automaticky představit, kde by měla být postel umístěna. Její nesprávné umístění však může mít za následek dokonce i snížení kvality spánku. Bez dalších zbytečných řečí se podívejme na to, podle jakých pravidel byste měli v ideálním případě postupovat při výběru místa pro postel.

ako-umiestnit-postel

Umístění postele má svá pravidla

Zejména v různých asijských školách najdeme celé soubory pravidel o umísťování nábytku a zařizování domácnosti. Tato pravidla nám mají přivodit šťastnější život, pevnější zdraví nebo více energie. Ať už podobným věcem věříte nebo ne, určitě se shodneme na tom, že abychom se v posteli cítili příjemně, její umístění musí splňovat určité parametry.

Jak má být otočená postel?

Umíte si představit, že byste měli postel hned za dveřmi do ložnice, uprostřed místnosti a hlavou směrem ke dveřím? Asi by to nedávalo moc smysl, že? Pokud i člověk spí mimo domov, například na návštěvě či na dovolené, přirozeně si vybírá místo co nejdál od vchodu a nohama se snaží směřovat právě k východu – jedná se o jednu z vlastností, kterou máme zakódovanou ještě z pravěkých dob,když se člověk necítil bezpečně ani během spánku a stále hledal bezpečné útočiště například před predátory.

Otočení postele podle světových stran

Při výběru místa pro vaši postel se můžete inspirovat i světovými stranami. Postel otočená směrem na východ je vhodnější pro mladší ročníky, při pohledu směrem na západ si zase prý zajistíte tvrdší spánek. Otočení postele na sever má zaručit klidný spánek a při pohledu směrem na jih vás mohou trápit špatné sny.

Postel podle pravidel Feng Shui

Mezi pravidly Feng Shui najdeme desítky různých pokynů, kterými bychom se měli řídit při výběru místa pro postel. Některé se doslova navzájem vylučují a je v podstatě nemožné dodržet je všechny. by měla být umístěna co nejdál od dveří do ložnice a hlavu byste měli mít u zdi, abyste měli během ležení na posteli výhled na celý prostor kolem vás. Zároveň by však nohy neměly směřovat přímo ke dveřím a postel by ani neměla být umístěna pod oknem.

Řiďte se hlavně prostorovými možnostmi

Je sice krásně prohrabovat se různými doporučeními pro umístění postele, ale v průměrné ložnici o rozloze kolem 12 metrů čtverečních může být opravdu obtížné některé z nich dodržet. Řiďte se proto intuicí a zdravým rozumem. Postel umístěte tak, abyste měli volný přístup alespoň k jejímu přednímu čelu a jedné straně (v případě manželské postele zachovejte přístup z obou stran). Každá postel si zaslouží plnohodnotný noční stolek. Myslete na to, abyste se vždy bez problémů dostali k oknu a dokázali ho otevřít i bez toho, abyste museli skákat po posteli či přesouvat nábytek.