Jak správně řasit závěsy a záclony?

Už jste se někdy podívali na vaše povislé závěsy a řekli jste si, že by je chtělo pořádně nařasit, vytvořit krásné vlny, nebo záclony uvázat do krásných svazků či dokonce vyzkoušet nějaký ten vkusný uzel? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých videí pro vázání a řasení závěsů a záclon.

zavěsy

Jak řasit závěsy a záclony?

Závěsy a záclony v dnešní době plní spíše estetickou než praktickou funkci. Aby však byly skutečně vkusným doplňkem ve vaší domácnosti, je třeba je správně doladit. Mezi nejoblíbenější způsoby stylingu závěsů a záclon patří řasení, vázání do uzlů, ale také jednodušší vázání do svazků.

Záleží také na materiálu a způsobu zavěšení

To, zda se vám podaří závěsy a záclony nastylovat, záleží i na vybraném materiálu (či spíše pevně drží tvar nebo je poddajný jako síť ), a od způsobu zavěšení. Některé závěsy lze věšet pomocí kovových oček, které jsou přímo součástí látky. Další se věší pomocí háků pevně na své místo au jiných se háčky věší na kroužky, které se volně pohybují po garnýži.

Jemné velurové závěsy

Velurové závěsy jsou mimořádně oblíbené pro svůj atraktivní vzhled a nízkou hmotnost, díky čemuž se s nimi lépe manipuluje například i při věšení, bez problémů se vejdou i do menší pračky a sušičky a jemný povrch dodá místnostem ten správný pocit útulnosti a intimity. Například velurový závěs Velvet v béžové barvě se hodí do každého moderního obývacího pokoje. Se šířkou 140 cm a výškou 270 cm snadno zakryje i velké francouzské balkonové dveře. Kromě béžové si můžete vybrat z desítky oblíbených barev – ať už konzervativnějších nebo naopak extravagantnějších.

Řasení závěsů a záclon

Chcete-li vaše závěsy po zavěšení rovnoměrně nařasit a vytvořit na nich krásné vlny, budete potřebovat tento malý fígl. Lépe se pracuje s tvrdšími a pevnějšími závěsy, kde se jednotlivé vlny spojují dohromady řetízkem a vytváří se tak dokonale rovnoměrné nařasení. Můžete je však klidně i sešít nebo použít kolíčky – nápadům se meze nekladou.

Zatemňovací závěsy do ložnic a dětských pokojů

Zatemňovací závěsy jsou tlustší, těžší a pevnější. Není zvykem vázat je do uzlů, nechávají se volně viset. Díky vysoké hustotě látky se však postarají o absolutní nepropustnost světla i během dne. Například Zatemňovací závěs Tasa pudrová poskytuje 80% zatemnění (spolu s klasickými interiérovými žaluziemi se zatemnění blíží 100%) a v nabídce jej máme v několika barevných provedeních. Kratší zatemňovací závěs Tamia o délce 250 cm je v horní části vybaven velkými zpevněnými kovovými oky, přes které provlečete většinu z dostupných garniží.

Různé způsoby upevnění závěsů:

Garnýže na závěsy

K upevnění závěsů z naší nabídky doporučujeme použít kulaté garnýže. Závěsy nejsou příliš těžké, ale pokud už na nějaké velké okno použijete dva kusy zatemňovacích závěsů, s váhou až 3 kila by dokázaly tenké plastové nebo hliníkové garnýže přehnout, při nesprávném přichycení i vytáhnout ze zdi. Způsob uchycení na garnýže následně ovlivní i to, jakým způsobem můžete závěsy řasit nebo vázat. Použijete-li upevnění přes zmíněná velká oka, řasení ve vertikálním směru proběhne po odstření automaticky a vlny se vytvoří zda chcete, nebo ne. Největší variabilitu získáte se závěsy upevněnými pomocí háků a kovových oček.

Originální způsob zavěšení závěsů přes uzlíky:

Vázání do svazků

Na následujícím videu můžete vidět 4 jednoduché styly vázání záclon a závěsů do svazků. Závěsy okamžitě získají úplně jiný vzhled a v případě, že máte závěsy z látky nepropouštějící světlo, výrobou takových svazků můžete dokonce ovlivňovat, kolik světla vám proudí do pokoje. Zatažené a roztažené závěsy nejsou jedinou možností.

Vázání do uzlů

Našli jsme pro vás i videonávod na 5 nejjednodušších, ale přitom stylových způsobů vázání závěsů a záclon do uzlů buď s použitím externí šňůrky nebo mašle, ale také jen s použitím těla samotného závěsu. Díky těmto pěti jednoduchým způsobem určitě objevíte i další při experimentování s vašimi závěsy v obýváku nebo ložnici.