Jak svépomocně vyčistit gauč od fleků?

Flekatý gauč je noční můrou každého milovníka pořádku. Gauče, sedačky a pohovky většinou nejsou zrovna nejlevnější záležitostí a kupujeme si je s vidinou, že nám vydrží roky, případně i desítky let. Pokud jste si vybrali gauč v bledším odstínu, je dost pravděpodobné, že se na něm dříve či později objeví nějaký flek – a to zejména tehdy, když jej používají malé děti, domácí mazlíčci či nepozorné návštěvy. Jak si s takovými fleky poradit?

cista sedacka-1

Jak vyčistit gauč od fleků?

Nejrychlejší a nejsprávnější odpovědí by bylo použít tepovač. Moderní tepovače jsou určeny k čištění celé palety různých povrchů a látek. Pracují na principu, při kterém do látky vstříknou trochu vody smíchané s čistícím prostředkem a pomocí jemného speciálního kartáče odstraní uvolněné nečistoty. Modernější přístroje tuto vodu okamžitě odsají druhou částí hubice, díky čemuž gauč, ale klidně i matrace zda koberec nezůstávají zbytečně vlhké. Voda s čistícím prostředkem absorbuje dostatek nečistot a je okamžitě odsáta. Má to však jeden velký háček. Opravdu kvalitní tepovač stojí stovky eur a pravděpodobně jej použijete jen několikrát za život. V neposlední řadě jsou tyto přístroje opravdu velké a ne každý má doma tolik prostoru, aby mohl takovýto přístroj skladovat.

Přípravky pro svépomocné očištění fleků

Na vytvoření čistícího prostředku k odstranění celé plejády fleků, které se mohou na gauči vyskytnout, máte vše doma. Budete potřebovat buď sodu bikarbonu, prací prášek, nebo ocet. Všechny tyto tři přípravky lze použít na většinu pohovek a gaučů (látkových, kožených, ale i z ekokůže) bez obav z jejich poškození. Tyto suroviny nejsou ani zdaleka tak agresivní jako některé originální přípravky pro tepování. Stačí je jednoduše smíchat s čistou vodou, do výsledného roztoku namočit houbu na nádobí a můžete se pustit do práce. Ocet a soda bikarbonu odstraňují i ​​nepříjemné pachy, prací prášek zase gauč příjemně provoní.

Návod k očištění fleků na gauči

Před samotným čištěním fleků gauč vysajte od nečistot, jako jsou prach, vlasy nebo chlupy. Při práci by vám zbytečně překáželi. Následně mokrou houbou jednoduše a jemně očistěte postižená místa a snažte se, abyste gauč zbytečně nepromáčeli. Pokud se vám zdá, že flek se zmenšuje nebo zesvětluje, ale nemizí úplně, znamená to, že úkon je třeba opakovat. Roztok nemusí být příliš silný, například použití čistého octa by mohlo některé povrchy, respektive barvy poškodit. Mimořádně důležité je, abyste flek očistili co nejdříve, ideálně hned po samotné nehodě. Tehdy lze opravdu spolehlivě odstranit i červené víno a jiné výrazné potraviny a nečistoty. Čím déle budete čekat, tím obtížněj to půjde.

Správné vysušení očištěného gauče

Gauč je po očištění třeba i správně vysušit. Pokud je to možné a dovoluje vám to počasí, klidně jej vytáhněte na zahradu nebo terasu. Pokud ne, na očištěné místo přikládejte papírové kapesníky a přitlačujte je, dokud ještě sají vodu. Očištěné místo můžete následně i jemně ofénovat, ale z dostatečné vzdálenosti a ideálně studeným vzduchem.

Objednejte si tepovací firmu nebo si tepovač půjčte

Pokud potřebujete očistit na gauči staré fleky od kávy, krve, borůvek nebo jiných opravdu odolných nečistot, na které již svépomocné rady nezabírají, stále máte dvě praktické možnosti. Mobilní úklidové služby se u vás za hodinku postarají o vytepování gauče, ale i dalších povrchů v domácnosti a zaplatíte za to sotva několik desítek eur. V neposlední řadě si můžete tepovač i půjčit, běžně se výkonné tepovače nacházejí v nabídce půjčoven nářadí.