Malujete ložnici? Vyberte si kvalitní barvu do ložnice

Při výběru barvy na ložnice se pravděpodobně rozhlížíte po aktuálních trendech. Trendy se však mění stejně rychle jako předpověď počasí. I proto doporučujeme spíše dodržovat principy, které jsou v ložnici nadčasové a kombinovat barvy tak, aby byla ložnice vzdušná, ale zároveň útulná.

malujete-spalnu

Barva ložnice

Ložnice je jednou z mála místností, kde mohou hrát první housle i tmavší a sytější barvy. Přece je to místnost, ve které se vyžaduje přítmí. V poslední době je velmi oblíbená (a zůstane nadčasovou) antracitová barva, která dokonale vynikne například i na závěsech. Zatažené závěsy často tvoří v ložnici jednu celou stěnu a barva závěsů je proto mimořádně důležitá.

Jakou barvu vybrat do ložnice?

Smaragdově zelená, vínová, rubínová, antracitová, ale i tmavá lesní hnědá – všechny tyto těžké barvy se mimořádně hodí do ložnice, ale jen v případě, že s nimi umíte pracovat. Těžkou tmavou barvu doporučujeme použít jen na jednu stěnu ložnice – ideálně tu za čelem postele. Neměla by být ani naproti oknu. Můžete ji zkombinovat případně s tmavými závěsy, ale poslední 2 zbývající stěny by měly být bledé – ideální bílé, aby pokoj nepůsobil jako tmavý sklep. 

Intimní atmosféra

V ložnici si dokážete pomocí barev vytvořit i intimní atmosféru. Dopomoci vám k tomu může i zabudované ambientní LED osvětlení za skříní či pod postelí. No a jakou barvu osvětlení si vybrat? Nemusíte žádnou, moderní LED pásky totiž dokážou přepínat desítky až stovky odstínů a barvu si tak měnit podle nálady. Intimní atmosféru vám může pomoci vytvořit také vhodně zvolený koberec.

Práce a hra se světlem

Jak jsme již psali výše, vymalovat celou ložnici na sytou bordó by mohlo působit stísněně. Do ložnice přece jen chcete dostat zejména přes den více světla, s čímž vám pomohou právě dvě bledší stěny nebo zrcadlo vhodně umístěné naproti oknu. Okno by nemělo být ničím zastíněno (kromě závěsů), aby mohlo světlo volně proudit do celé místnosti.

Sladění s nábytkem, doplňky a ložním prádlem

Nezapomeňte, že barvy na stěnách je vhodné sladit se zbytkem ložnice, aby byly v podobném barevném tónu. Rozhodnete-li se pro fialovou stěnu a fialové závěsy, vyberte si i několik fialových doplňků, ložní prádlo nebo fialové křeslo. Postel, skříň, podlaha, strop i dvě stěny mohou zůstat bílé, díky čemuž bude ložnice stále prostorná a vzdušná.