Jak vybrat rošt na postel?

Potřebujete poradit při výběre správného roštu? Je lepší laťkový rošt, lamelový rošt či polohovatelný rošt? A jaký rošt je nejlepší pro vaši matraci? Pro zdravý spánek je kromě vhodné matrace stejně důležité vybrat správný rošt na postel. Co všechno je důležité při rozhodování a výběru, jaký rošt do postele vybrat? Čtěte a dozvíte se.

ako-vybrat-rost-do-postele

Proč je rošt do postele důležitý?

Rošt je nenahraditelný nejen kvůli komfortu při spaní, ale také pro vaši matraci. Přitom platí, že čím je rošt pružnější, tím lépe chrání matraci.

Co zabezpečují rošty na postel:

  • Hygiena matrace – matrace díky roštu volně dýchá, správně se odvětrává, odvádí teplo a vlhkost. Zajistí nutné větrání v matraci, čímž zabrání vzniku prostředí, které je vhodné pro roztoče a plísně.
  • Životnost matrace – prodlužuje se, protože volné dýchání matrace udržuje jeho funkční vrstvy v nejlepším stavu.
  • Lepší rozložení tlaku a váhy těla na matraci (speciálně u lamelového roštu), čímž se maximalizují funkční vlastnosti matrace.
  • Měkkost/tvrdost matrace – rošt zajistí úpravu pocitové tvrdosti matrace. Laťkový rošt dodává pevný základ pro pružnou a měkčí matraci a naopak lamelový rošt poskytuje ideální odpružení tvrdší matrací.

Vlastnosti roštu zajistí dokonalé vyladění komfortu vašeho spánku.

Typy roštů a jejich kombinace s matrací

Správně zvolený rošt do postele se rovněž podílí na kvalitě spánku jako matrace a je důležité vědět, jak je správně kombinovat. Každý rošt má své vlastnosti a každý je vhodný pod jiný typ matrace. Mezi základní typy roštů patří lamelové rošty, laťkové rošty (nebo jinak nazývané také laťové či pevné rošty) a polohovatelné rošty.

Správnou kombinací kvalitního roštu a matrace udržíte tělo ve správné fyziologické poloze během spánku, přičemž dochází k cirkulaci vzduchu v matraci.

Lamelový rošt

Lamelové rošty jsou tvořeny pružnými lamelami, které se zasazují do rámu postele pod mírným úhlem. Lamelové rošty dobře pruží a zabezpečují odvětrávání matrace, což pomáhá snižovat růst roztočů a bakterií. Je vhodný pro lidi, kteří jsou zastánci měkčího spánku.

Podívejte se na naši nabídku:

Rošty do postele nabízíme i v dalších různých rozměrech.

lamelovy-rost copy

V naší nabídce najdete dokonce i takové lamelové rošty, kterým můžete regulovat tvrdost. Lamely mají nastavitelnou tuhost v části pod bedry a zaručují tak správnou oporu pro vaše záda.

Pro jaké matrace zvolit lamelový rošt

Lamelové rošty jsou díky pružnosti vhodné pod tvrdší a nižší matrace, které sice perfektně kopírují tvar těla, ale postrádají výraznou pružnost. Lamelový rošt pomáhá matraci pružit, přebírá část vyvíjeného tlaku a tak je matrace méně zatěžována. Lamelové rošty lze použít i pro jiné druhy matrací (např. vysoké pěnové), chcete-li zvýšit pružnost či pocit měkkosti matrace.

Laťkový rošt

Laťkový rošt, nebo i pevný rošt ocení zejména ti, kteří mají raději tvrdší plochu na spaní. Sestává z jednotlivých latí, které jsou na roštu buď spojeny textilními pruhy nebo jsou upevněny přímo v rámu.

Prohlédněte si naši nabídku:

Rošty do postele nabízíme také v dalších rozměrech.

latkovy-rost

Pro jaké matrace zvolit pevný laťkový rošt

Laťkové rošty jsou vhodné pod pružinové matrace, ale aj pěnové matrace s vyšším jádrem, které disponují pružením a správným rozložením váhy. Tento typ roštu příliš nepruží, proto to musí zajistit matraci. Laťkový rošt se nedoporučuje kombinovat s tenkými matracemi, protože by spaní na takovém lůžku bylo tvrdší. Laťkový rošt však zajišťuje pevný a dobře odvětrávaný podklad.

Správná kombinace roštu a matrace spolu se shrnutím vlastností jednotlivých roštů jsou znázorněny na obrázku.

Polohovatelný rošt

Polohovatelné rošty tvoří pružné lamely. Polohování je možné buď elektronicky nebo ručně, v oblasti nohou a hlavy. Elektrický rošt na postel se ovládá pomocí elektrického ovladače. Elektricky polohovatelný rošt je vhodný zejména pro starší lidi a ty, kteří si potrpí na kvalitu a pohodlí. Cena těchto roštů je však vyšší oproti lamelovým a laťkovým roštům.

Pro jaké matrace zvolit polohovatelný rošt

Pro polohovatelné rošty doporučujeme matrace z pružných materiálů, jako jsou například latexové matrace a další matrace s různými typy elastických pěn. Matrace by však měly být z jednoho celku, případně matrace vyrobeny  z dvou, max. tří pěn. Polohovatelný rošt se nesmí kombinovat s taštičkovou, pružinovou matrací či matrací s kokosovou deskou, jelikož se polohováním mohou poškodit.

Správný výběr roštu

Kromě toho, že správný rošt prodlužuje životnost a funkčnost matrace, stará se také o vaše dokonalé pohodlí během spánku. Vhodný rošt pomáhá rozložit tlak vyvíjený na matraci, podporuje její správné fungování a provětrávání. Rošt je třeba vybírat v závislosti na různých faktorech jako například hmotnost člověka, spánkové návyky, zdravotní stav, a především typ matrace.

  • Vaše hmotnost – rošt musí mít vyšší nosnost, než je hmotnost osoby, alespoň o 10 až 15 kg. Námi uváděná nosnost roštu počítá s hmotností osoby + matrace.
  • Typ matrace – na polohovací a lamelové rošty jsou vhodné flexibilní materiály, na pevné laťkové rošty zase neohebné přírodní materiály.
  • Cena – obecně mezi levnější patří laťkové rošty, následně lamelové a mezi nejdražší patří elektricky polohovatelné rošty. Platí však, že i když jsou lamelové rošty dražší, představují vyšší třídu kvality.

Objavte naši nabídku lamelových roštů a laťkových roštů, které se dokonale hodí k matracím z našeho výběru.