Jak vyčistit matraci od krve, potu, moči, roztočů a plísní?

Fleky na matraci jsou něco jako škrábance na autě. I kdybyste se snažili nejvíc na světě, prostě se jim nevyhnete. V případě, že se flek objeví na nové matraci, je vaše rozhořčení skutečně na místě. Naštěstí máme pro vás několik užitečných tipů, jak vaši matraci nejen vyčistit od různých druhů skvrn, ale i jak ji před jejich vznikem spolehlivě chránit.

cistenie-matraca

Čištění matrace

Některé specializované čistírny nabízejí také službu čištění matrací. Je však důležité podotknout, že každý typ matrace se čistí jinak. Dostat nečistoty z pěnové matrace nemusí být složité, ale vyčistit matrace s kokosovou deskou bychom rozhodně nezkoušeli, protože vám může při nedostatečném vysušení zplesnivět. Při každé jedné nehodě je důležité matraci co nejdůkladněji vysušit, ideální přikládáním papírových kapesníků či několika hodinovým pobytem matrace na slunci a větru. Základem každé dobré matrace je hrubý pratelný potah. Pokud však ani praní nepomůže odstranit skvrny, vyzkoušejte naše následující tipy.

Jak vyčistiť matraci od krve

Ani na fleky od krve, které si sebou nesou přívlastek „neodstranitelné“, nepotřebujete kupovat drahé přípravky. Pokud je krev čerstvá, rychle zaperte potah z matrace ve studené vodě. Pokud ani studená voda nepomůže, nasypte na postižené místo trochu soli nebo sody bikarbony a nechte působit 30 minut. Následně potah vyperte.

Fleky od potu

Fleky od potu můžete vyzkoušet odstranit na sucho pomocí zmiňované sody bikarbony. Posypte flek na matraci sodou bikarbonou, doslova ji vmasírujte dovnitř například pomocí kuchyňské houbičky a nechte působit celou noc. Tento trik můžete použít také přímo na pěnové matrace, které tak nemusíte zbytečně máčet a ničit. Ráno místo jen pořádně vysajte s vysavačem a v případě nutnosti proceduru opakujte ještě jednou.

Čištění matrace od moči

Fleky od moči nejjednodušeji odstraníte pomocí roztoku vody s octem. Kromě toho, že ocet dokáže vytáhnout z matrace nehezkou žlutou barvu, dokonale neutralizuje i zápach. Nemusíte se bát, že by vám následně matrace páchla po octě, jednoduše ji nechte vypáchnout na čerstvém vzduchu. 

Roztoči, prach, plísně

Pokud máte matraci plesnivou, ani se s ní dále netrapte, taková matrace představuje skutečné zdravotní riziko. Prachu a roztočů se však dá efektivně zbavit, respektive snížit jejich množství v matraci. Matraci důkladně vysajte a nechte ji klidně i několik dní vyvětrat venku na vzduchu. Pravidelným otáčením a větráním matrace můžete výrazně snížit riziko tvorby nových roztočů a usazování prachu.

Chraňte vaši matraci

Pokud se nechcete se skvrnami vůbec trápit, doporučujeme použít chrániče na matrace nebo alespoň nepromokavé plachty na matraci. Zmíněný potah můžete snadno vyprat i na vyšší teplotu a odstranit tak i ty nejodolnější skvrny. Pokud už je matrace nenávratně poškozena, můžete si vybrat novou matraci z naší nabídky.