Jak vysoká by měla být ideální postel?

Jak vysoká by měla být postel, aby se vám z ní dobře vstávalo, třeba is ohledem na vaši výšku? Do postele byste při sedání si na ni neměli padat, ale ani na ni vyskakovat příliš vysoko, že vám při sezení na ní budou nohy houpat ve vzduchu. Přečtěte si naše tipy pro výběr správné výšky vaší nové postele.

vyska-postele

Ideální výška postele

Za výšku postele považujeme rozdíl mezi podlahou a nejvyšší částí matrace. Většina postelí na trhu se pohybuje v průměru kolem 44 centimetrů s tím, že je na posteli položen rošt a matraci. Na takovou postel se relativně komfortně sedá lidem různé výšky a jde o jakýsi kompromis mezi vysokou a nízkou postelí. Vyšší lidé však mohou mít při této výšce postele pocit, že si usedají na zem. U dětských postelí je průměrná výška postele někde od 30 do 40 centimetrů, v závislosti na vybraném modelu. Ideální výška postele je taková, ke které když se postavíte zády, vrch matrace bude těsně nad shybem v podkolenních jamkách.

Nadstandardně vysoká postel

Vysocí lidé si mohou bez problému pořídit i postel s výškou přesahující 60 centimetrů. Takové postele působí v každé ložnici opravdu majestátně (no opticky se mohou zdát, že jsou krátké a úzké, opak je však pravdou, protože takové luxusní postele se často vyrábějí v nadstandardním rozměru 200x200 cm).

Výhody mají i nízké postele

Nízké postele (pod zmíněných 44 cm) také nejsou k odpisu. Nejsou však vhodné pro důchodce a lidi s omezenou mobilitou, kterým se může z takové postele vstávat opravdu těžko. Jsou však mnohem bezpečnější v případě, že na ně spávají i vaše děti a nechcete, aby v případě nočního spánku slétli z velké výšky. Nízké postele jsou opravdu oblíbené i díky svému minimalistickému designu, díky čemuž celá místnost působí mnohem vzdušněji a prostorněji.

Postele na zemi

Množství lidí vyznává spánek na zemi bez postele, buď jen na matraci, nebo na speciálních gumových puzzle (jaké znáte například z tělocvičen bojových sportů). Je pravda, že spánek na tvrdé podložce je opravdu zdravý pro vaši páteř a spánek na takových podložkách je navíc i ekonomickým řešením. Pokud si však chcete dát na zem jen matraci, zbystřete pozornost.

Matrace během noci vždy nasaje nějakou část vašeho potu a další vlhkosti, která dokáže během dne vyschnout v případě, že je položena na roštu nad zemí. Pokud však dáte matraci přímo na zem (a navíc máte například i podlahové topení), matraci musíte každý den otáčet a větrat.

Výška palandy

Metr do ruky vezměte také při výběru palandy. Jejich výška je dosti rozdílná podle toho, zda se jedná o dětské postele, dvoupatrové postele, třípatrové postele nebo jen vyvýšené postele, pod kterými je například komoda či stolek. Změřte si výšku stropů ve vašem domě nebo bytě a přesvědčte se, že i na vrchní posteli se bude dát sedět komfortně, aniž byste se dotýkali hlavou o strop.