Jaká je správná a naopak nejhorší poloha při spánku?

Najít ideální polohu pro spánek není jednoduché. Poloha, ve které spíme, má spolu s dalšími faktory, jako je například kvalita matrace, množství kyslíku v místnosti, teplota, jídlo, které jste konzumovali před spánkem, množství kofeinu v krvi a s mnoha dalšími výrazný vliv na to, jak se vyspíme. Pozor, kromě toho, zda se ráno cítíme dolámáni má poloha při spánku vliv i na funkčnost některých orgánů. Bez dalších zbytečných řečí se podívejme na to, v jaké poloze byste (ne)měli spát.
 poloha-pri-spanku

Mnozí z nás se často nedokážou dobře vyspat

Určitě to znáte. Koupíte si kvalitní matraci, anatomický polštář, vyhýbáte se modrému světlu, nejíte večer těžká jídla, před spaním možná i meditujete nebo čtete, pokoj nebo ložnici máte dobře větranou, jednoduše dodržujete všechny rady, které jsme již vícekrát rozebírali na našem blogu. Přesto se však ráno budíte dolámaní, unavení, možná dokonce i chrapotu nebo zahlenění či s bolestmi břicha. že spíte v nesprávné poloze.

Správná poloha při spánku

Správná poloha při spaní – která je ta nejlepší? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Některé polohy jsou lepší, jiné horší. Odborníci se většinou shodnou na tom, že nejlepší poloha na spánku je na boku, za ní následuje spánek na zádech a na třetím místě je spánek na břiše. Všechny tři však mají své ALE.

Spánek na boku

Při spaní na boku dost záleží i na tom, na kterém boku spíte. Zatímco spánek na levém boku vyvíjí větší tlak na játra, plíce a žaludek, spát na pravém boku byste zase neměli, pokud vás trápí pálení žáhy. Na levém boku se doporučuje spát v těhotenství pro lepší krevní oběh miminka. Při spaní na boku je vhodné mít mezi koleny polštář nebo přikrývku

Spánek na zádech

Při spánku na zádech s nataženýma nohama se doporučuje vložit pod kolena válcový polštář, aby se vám zbytečně od podložky neodlepovala spodní část zad, což vytvoří příliš velký tlak na páteř a ráno se téměř jistě vzbudíme s bolestmi křížů. Pokud spíte na zádech, snadno vám mohou během nachlazení zatéct hleny do hrdlaa s otevřenými ústy si během noci ještě více vysušíte a podráždíte sliznici.

Spánek na břiše

Ten se ze všech tří doporučuje nejméně, ale má jednu velkou výhodu. Během spánku na břiše přichází k velké úlevě od bolestí zad způsobených například sedavým životním stylem. Ve skutečnosti je však při spánku na břiše opět vyvíjen velký tlak na spodní část páteře. Při vytočení hlavy do boku navíc trpí celá páteř.

Nejhorší poloha při spánku

Jaká je úplně nejhorší poloha pro spánek? Pokud vynecháme různé akrobatické prvky, které dokážou předvést lidé po nadměrné konzumaci některých nápojů, nejhorší poloha na spánek je určitě vsedě, respektive v nějaké té hybridní poloze mezi sedem a lehou, kdy je celá záda zakulacená. Pokud se po probuzení z takové polohy (například) na gauči nedokážete v prvním momentě ani postavit, je to proto, že při ní neskutečně trpí celá páteř.

Správná poloha hlavy při spánku

Můžeme říci, že nejlepší poloha při spánku je ta na pravém boku. Co ale s hlavou? Aby při spánku na boku nedocházelo k deformaci krční páteře, je třeba pod hlavu podložit pevný anatomický polštář. A aby se vám střed těla nezaryl do matrace, což by zase způsobilo deformaci spodní části páteře, nejlepší je spát na co nejtvrdší matraci.