Jakou barvu zvolit do interiéru?

Barva stěn v interiéru dokáže různými způsoby ovlivňovat naši náladu., i na to jak interiér obecně vnímáme a jaký z něj máme dojem. Vývojem interiérového designu vznikají stále nové experimenty a kombinace barev, přičemž se však postupně bourají zastaralé mýty o tom, že teplé barvy nutně interiér zútulní a studené právě naopak. Jak si tedy vybrat barvu pro malování interiéru?

farba-do-interieru-vyber

Nejlepší barva do interiéru? Vyberte si bílou

Bez jakékoli debaty je nejlepší barva pro všechny typy interiérů (kancelářské prostory, ale i domácnost) klasická bílá barva. Dokonce i bílá má desítky, možná až stovky různých odstínů. Zatímco některé jsou bílé jako sníh, jiné se spíše blíží krémové, žluté či šedé. S bílou však nikdy nic nezkazíte. Do interiéru si můžete vybrat i jakoukoli jinou, v první řadě asi vaši oblíbenou barvu. Máte rádi modrou nebo zelenou? Zda dokonce růžovou? Kterákoli z nich se může stát perfektním řešením pro váš byt. Důležité však je, jaký odstín vyberete a jak ji sladíte se zbytkem vybavení.

Touto barvou útulný domov nezískáte

Lidé mají stále dojem, že sytou oranžovou nebo žlutou barvou stěn získají v každé místnosti okamžitě pocit útulného domova. Příliš křiklavé a teplé barvy však ve skutečnosti interiér jen opticky zmenší a v konečném důsledku se v něm vůbec nemusíte cítit dobře. Mezi další nevhodné barvy patří například velmi tmavé (bordó, smaragdové) barvy, ale také černá. Tyto barvy jsou však perfektní pro výběr doplňků (závěsů) nebo nábytku (pohovky, křesla sedačky). Za zvážení však stojí použití takové barvy alespoň na jedné stěně.

Trend si stále drží pastelové barvy

Mezi vhodné barvy, kterými nic nezkazíte, patří jemné pastelové barvy. Ať už je vaším favoritem jakákoli zmiňovaná barva, klidně i fialová, oranžová či žlutá, jednoduše si vyberte velmi jemný a matný pastelový odstín. Pastelová barva dokáže místnost zútulnit, ale zároveň je dostatečně bledá na to, aby ji opticky nezmenšila. V neposlední řadě si pastelové barvy stále drží jakési pomyslné prvenství v aktuálních trendech interiérového designu. Krásně k nim doplníme ostatní předměty a doplňky v místnosti.

Nebojte se s barvami experimentovat

Stěny vymalované v odstínu šedé barvy? Barva připomínající popel či dokonce zrnění starého televizoru? Ani s takovým experimentem neuděláte krok vedle. Vyzkoušejte jednu ze stěn v jinak zcela bílém bytě natřít zajímavou barvou a uvidíte, jak celý interiér ožije. Staršímu trendu střídání křiklavě zelené a oranžové na protilehlých stěnách se však raději vyhněte. Naopak vkusně vypadají mnohé dekorativní omítky, které nabírají na popularitě.

Při výběru barev berte ohled na všechny ostatní doplňky a nábytek

Barvu interiéru musíte sladit s nábytkem a doplňky. Máte bordó sedačku? Jemná starorůžová nebo lososová barva na stěnách bude působit fantasticky. K tmavým smaragdovým závěsům v ložnici se zase dokonale hodí zelená pastelová barva. Pokud uděláte krok vedle as výsledkem nebudete spokojeni, stěna se vždy dá přemalovat.