Jarní doplňky, které vám doma nesmí chybět

Při slovním spojení jarní dekorace se většině lidí pravděpodobně okamžitě vybaví doplňky související s Velikonocemi. Ve skutečnosti se však můžete z přicházejícího jara doma těšit i jiným způsobem. Přečtěte si, které dekorace dokážou vnést do vašeho domova závan nejbarevnějšího ročního období plného nádherných vůní.

doplnky na jar

Příroda se probouzí, přineste si kousek domů

Prvním jarním kvítkem, kterého si můžeme venku všimnout někdy už i v únoru po opadnutí sněhu, je sněženka. Nezapomínejte však, že sněženky jsou zákonem chráněny na celém území Slovenska (ve volné přírodě), a tedy nejen v chráněných územích. Pokud však pěstujete sněženky sami doma v záhonu nebo květináči, můžete si z nich samozřejmě vzít několik i do vázičky. Kromě sněženek vám pocit přicházejícího jara na komodě v obýváku či na jídelním stole pomohou navodit i bahňátka (vrbové hůlky s jehněčími), případě několik větviček s křiklavožlutými kvítky, kterými se může pyšnit zlatý déšť.

Čas pro založení květinového záhonu

Abychom květiny, větvičky a jiné produkty jara pouze netrhaly, jaro je ideálním časem na zasazení čehokoli, co by mohlo zdobit váš domov. Ať už se rozhodnete pro koupi nových trvalek, dřevin nebo stromků do zahrady, nebo chcete pěstovat muškáty v květináči na balkoně, které vám budou dělat radost při posezení na zahradní židli během odpočinku po náročném dni, rozhodně neuděláte krok vedle. Jarní paprsky slunce jsou ideální i k vypěstování nových pokojových rostlin, které vás budou těšit několik let, ale i zeleninových sazenic, které po měsíci-dvou přesunete do zahrady.

Jarní dekorace před dveře

I před dveřmi do bytu či domu by neměly chybět dekorace, které vám i každé návštěvě připomenou příchod jara. Rohožku s vánočním motivem vyměňte konečně za nějakou, která souvisí s aktuálním obdobím a na dveřích si určitě najde místo i pěkný jarní věnec, živý nebo umělý.

Velikonoční dekorace a jaro

Aspoň okrajově nesmíme zapomenout ani na velikonoční dekorace. Kuřátka, vajíčka a zajíčky jsou evergreeny, kterými rozhodně nic nezkazíte. Výrobu jarních dekorací můžete dát na starost dětem, které to zvládnou například z barevného papíru. Pokud máte raději přírodní materiály a méně křiklavý vzhled, mimořádně oblíbené jsou například slaměné figurky v proutěných košících doplněné skutečnými vajíčky nebo tradičními slovenskými kraslicemi .

Dekorace do bytu a domu

S dekoracemi do domácnosti by se nemělo přehánět, ale s živými a přírodními materiály je jen obtížné přestřelit. Velkou výhodou je, že většinu z nich si dokážete vyrobit nebo nasbírat v přírodě sami. Jejich krása navíc spočívá v pomíjivosti okamžiku. Vůně čerstvých květin ve váze vám bude dělat radost jen několik dní, ale nezbude po ní žádný odpad – pouze prostor pro novou čerstvou dekoraci.