Lockdown na Vánoce? Tipy jak se pobavit s dětmi doma

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím v roce. Je to kouzelný čas plný lásky kdy se navzájem obdarováváme, setkáváme se s rodinou, přáteli a prožíváme krásné společné chvíle. Letos se bude od tradičních Vánoc plných slavnosti, na jaké jsme zvyklí, lišit. Ale to není důvod, aby nebyly i letošní vánoční svátky krásné a magické. Přinášíme vám několik nápadů, díky nimž budou vaše vánoční dny ještě veselejší.  

family-having-fun-christmas-day

Vyzdobte si svůj domov

Tuto vánoční sezónu budete trávit spoustu času doma, tak proč byste si nemohli ozdobit svůj obývací pokoj stylovými vánočními dekoracemi. Na trhu naleznete jakýkoli typ vánoční výzdoby, ale je mnohem zábavnější strávit den vytvářením vlastních dekorací a vnést tak do vašeho domova svoji osobnost. Můžete vytvořit věnec na vstupní dveře nebo ozdoby pro vylepšení vánočního stromku. Inspirujte se nápady ručně dělaných ozdob a dekorací, do jejichž výroby můžete zapojit i vaše děti.

Uspořádejte pyžamovou párty a filmový den

Nic nás nedostane do vánoční nálady tak, jako den strávený díváním svátečních filmů a pohádek. Tuto aktivitu si nezamilují jen vaše děti, ale také vy. Vybrali jsme pár filmů a pohádek, které by vás mohly naladit na sváteční notu: Polární expres, Perinbaba, Sám doma, Popelka, Vánoční skřítek, Arthur zachrání Vánoce, Grinch, S čerty nejsou žerty, S tebou mě baví svět a Mrazík.

Upečte si vánoční cukroví

Pečení koláčků je skvělá denní aktivita, která příjemně provoní váš domov. Do pečení vánočních koláčů zapojte i své začínající kuchaře. Kreativní nápady na vánoční pečení si jistě oblíbí. Přestože se to může zdát jako ne nejlepší nápad (vždyť kdo bude pak uklízet ten nepořádek), je to skvělý způsob jak zbavit děti nudy a užít si spoustu zábavy. Nezapomeňte ani na krásné vánoční písničky, které navodí atmosféru přicházejících Vánoc a zpříjemní společné pečení..  

mother-daughter-cooking

Uvařte si chutný vánoční drink

Pokud už máte dost nakupování a balení dárků, úklidu či pečení, je čas na to, abyste si sedli a užili si svátky s chutným drinkem v ruce. Ať už dáváte přednost teplému nebo studenému nápoji, na internetu naleznete spoustu receptů pro malé i velké.

Zpívejte vánoční karaoke

K tomu, abyste si Vánoce užili zpíváním vánočních písniček nemusíte být hudební rodinou. Vyberte si seznam vašich oblíbených skladeb a zábava může začít. Je to skvělý způsob, jak si zpříjemnit sváteční chvíle i když zůstanete doma. Nebo můžete uspořádat virtuální karaoke, do které zapojíte své blízké a přátelé, s kterými nemůžete být.

Zahrajte si společenské hry

Žádné svátky se neobejdou bez několika společenských her. Zapojte rodinu do malé soutěže a užijte si spoustu zábavy. Vyzkoušet můžete například hru „talíř vánočních chutí“. Pravidla jsou jednoduchá. Stačí připravit na stůl malé porce ovoce, oříšků nebo vánočních koláčků. Jednomu ze soutěžících zavažte oči, a musí hádat, co jste mu nabídli. Kopu zábavy si užijete i s hrou „kde zvoní vánoční zvonek“. Tato hra spočívá v tom, že jeden člen rodiny se schová, zatímco ostatní ukryjí zvonek někde v místnosti. „Hledač“ se vrátí a hledá zvonek. Pokud se ke zvonku přibližuje, ostatní křičí: „cingi-lingi“, když se vzdaluje, křičí se: „bum, bum“. Poté, co zvonek najde, jde za dveře další člen rodiny.

Pošlete dárek milované osobě

Pokud letos neuvidíte své blízké z bezpečnostních důvodů, nezapomeňte jim poslat dárek poštou, abyste jim ukázali, že na ně myslíte. I malý dárek nebo vlastnoručně vyrobená pohlednice nic nezkazí, ba naopak, mile překvapí a potěší.