5 tipů, jak opticky zvětšit malý obývací pokoj

Malý obývací pokoj je problém, se kterým se musí vypořádat lidé v mnoha bytech a domech. Žádný problém však není neřešitelný a existuje několik metod, díky kterým lze každý prostor opticky, ale i funkčně zvětšit. My jsme si je pro vás připravili v následujícím článku.

5 tipov, ako opticky zväčšiť malú obývačku

Obývací pokoj jako hlavní denní místnost

Obrovské obývací stěny už dávno nejsou v módě. Obývací stěny mohou být také malé, mělké, a například závěsné. Chcete-li se ve vaší denní místnosti cítit dobře, měla by být světlá, prostorná (alespoň opticky), ale na druhé straně i útulná. S útulností vám mohou pomoci světlé dřevěné barvy a měkké materiály. 

Nábytek? Zkuste minimalismus

Každá jedna komoda znamená  úložný prostor navíc, to je fakt. Zabírá však další místo k pohybu. Zvažte, zda by se vaše poklady a artefakty z komody nedaly uskladnit například ve sklepě nebo na půdě. Čím méně nábytku budete v obýváku mít, tím bude modernější a prostornější. Ve velkých obývácích si samozřejmě můžete dovolit mít nábytek od výmyslu světa. 

Světlé barvy dělají hodně

Bílé stěny, bílý nábytek a bledě šedá sedačka udělají opravdu hodně. Pokud nechcete, aby obývací pokoj působil příliš stroze, pár vhodně zvolených doplňků v podobě bledých dekorů dřeva (jako je například dub sonoma) a dekorační polštáře na pohovce vám pomohou udržet teplý, ale přitom stále otevřený nádech celé místnosti. 

Zrcadla a květiny mají svou moc

Zrcadla odrážejí denní světlo, ale také umělé osvětlení do celé místnosti a kromě toho prostor opticky zvětšují. Vhodně zvolené velké zrcadlo dokáže velikost místnosti doslova zdvojnásobit. Pokud takové zrcadlo umístíte například na vestavěnou skříň, získáte dva užitečné efekty v jednom. Květy nám zase připomínají exteriér, který není nikdy stísněný. 

Zvolte vhodné doplňky a osvětlení

Výběr správných doplňků udělá velmi mnoho. Opět vsaďte na minimalismus. Jedna pěkná soška na celé komodě a jediná svíčka na konferenčním stolku jsou naprosto dostačující. Chcete-li prostor opticky zvětšit i ve večerních hodinách, zvolte dříve studená bílá LED světla před klasickými žlutými žárovkami.