Udělejte si v životě prostor pro nové věci a začněte s minimalismem

Rádi si na internetu a v různých katalozích o bydlení prohlížíte podobné interiéry, jako zobrazuje ilustrační fotka v tomto našem článku? Sníte o interiéru, který je nafocen jako do soutěže o nejkrásnější bydlení, ale myslíte si, že nelze takový vzhled udržovat dlouhodobě? Máme pro vás dobrou zprávu - možné to je a dokážete to i vy. Pomoci vám s tím může minimalismus, který je i na Slovensku stále populárnější. Jak to s minimalismem nepřehnat a jak jej aplikovat i do jiných aspektů života mimo bydlení?

obývačka v minimalistickom štýle

Minimalismus ve světě

Minimalismus v bydlení (a dalších oblastech našich životů) najdeme v různých podobách a v různých zemích roztroušený v celé historii lidstva. Ještě před 100 lety žili na světě téměř všichni jako minimalisté. Nebylo to dáno mentalitou, ale spíše nedostatkem zboží, nemožností výběru, totální absencí reklam, globalizace a konzumu. V dnešní době, kdy si každý spotřebič můžete koupit od stovky výrobců, v desítkách modelových řad a obchodní domy se prohýbají pod zbožím, je minimalismus spíše cestou, jak trochu odlehčit nejen domácnost, ale také svůj život. Čím méně věcí máte, tím méně věcí se vám kazí a špiní. Ve světě je populární například japonský minimalismus, moderní přístup založený na metodě Konmari od Marie Kondo, ale také hnutí The Minimalists od autorů Joshua Fields Millburn a Ryan Nicodemus.

Co není minimalismus?

Jako ve všem, i v minimalismu najdeme extrémy. Ne, minimalismus opravdu není o tom, abyste žili jako poustevníci před 100 lety. Není to ani o tom, abyste každou věc v domácnosti vzali do ruky a přemýšleli, zda ji používáte pravidelně nebo zda vám dělá radost, a pokud ne, hned ji vyhodili. Extrém není nikdy dobrý a také v minimalismu je třeba najít rovnováhu.

Jak začít s minimalismem v bydlení?

Na začátek úplně stačí přestat neuváženě nakupovat. Všechno, co člověk potřebuje, už pravděpodobně doma dávno má. Druhý krok může být úklid oblečení, které již garantovaně nebudete nikdy nosit a uklidit si tak skříň. Oblečení můžete vyhodit, prodat, ale také darovat stejně, jako množství jiných věcí z domácnosti. Věci, které jen skladujeme a často jen zbytečně zabírají prostor. Tyto najdeme nejčastěji v garáži, ve sklepě nebo na půdě. Dokonce i v kuchyni by se vám mnohem lépe pracovalo, pokud byste ze zásuvek a skříněk vytřídili věci, které nepoužíváte nebo jsou poškozené. Stejně je to i s kosmetikou nebo léky po záruce. Zvažte také počet dekorací v domě nebo bytě a každému předmětu v domácnosti se snažte najít místo v úložném prostoru, ne na stole v jídelní nebo na kuchyňské lince. 

Jaké dveře vám otevře minimalismus?

Dveře ke krásnějšímu, přehlednějšímu a vždy uklizenému bydlení. Máte doma starou obývací sestavu plnou sentimentálních sošek, suvenýrů, sklenic a podobných předmětů? Možná je čas posunout je někomu jinému, provzdušnit celou místnost, získat nové metry čtvereční (například na větší gauč) a konečně tak mít obývací pokoj jako z katalogu, kde je jen sedačka, stolek, televizor, koberec a nějaké doplňky. Chcete-li přesto v obývacím pokoji nějaký úložný prostor, často postačí jen šikovná komoda nebo TV stolek. Proč mít v předsíni velkou starou skříň plnou nepotřebných doplňků, když místo ní může chodbu zdobit vkusná a uklizená komoda na boty a věšáky na bundy? Tento princip lze aplikovat do každé místnosti. 

Minimalismus v dalších aspektech života

Minimalismus můžete aplikovat iv jiných oblastech – například v oblékání (což už souvisí s vytříděním šatníku), ale i v koníčcích, výběru elektroniky či při úklidu disků v mobilu, počítači nebo na cloudu. Tému minimalismu jsme opravdu nakousli jen okrajově, ale pokud chcete začít a cítit se doma lépe, můžete tak učinit hned – vyzkoušejte 30 denní minimalistickou výzvu. První den vyhoďte z domu jednu věc. Druhý den dvě, třetí den tři a tak dále, dokud se nedostanete ke třicátému dni. Dohromady se tak za měsíc zbavíte až 465 věcí, na které pravděpodobně jen padal prach a překáželi vám.