Co by nemělo chybět v moderní předsíni?

Předsíň je první místností každého domu nebo bytu, do které se dostane návštěva a právě předsíň se výrazně podílí na tom, jaký první dojem zanechá váš příbytek na každém jednom návštěvníkovi. Přečtěte si několik našich užitečných tipů, které vám pomohou při jejím zařizování.

jjjj

Jak zařídit předsíň?

Předsíň nebo chodba je v první řadě funkční místnost. Až na druhém místě se nachází estetická důležitost této části vašeho bytu nebo domu. Nesnažíme se říci, že do předsíně si máte vybrat nevkusný nábytek a nemáte v ní mít žádné dekorace. Právě naopak. Vše je však třeba vybírat v souladu s tím, aby to bylo v první řadě praktické. Máte-li například ve větším rodinném domě opravdu dostatečně velkou předsíň nebo chodbu, neváhejte ji obohatit například i o pohovku a křeslo či o konferenční stolek. Takový koutek v předsíni vaši domácnost výrazně zútulní a poskytne vám komfortní prostor pro čekání, přemýšlení, chystání se, ale například i balení při odchodu z domu na delší dobu. Pokud potřebujete doma usadit někoho mimo rodinu a známé (například dodavatele nějakých služeb při podpisech smluv a podobně), nemusíte si je vodit až do obývacího pokoje .

Moderní síně a nábytek

Nábytek do předsíně je třeba vybírat s rozumem. I ta nejmenší předsíň musí vždy zůstat vzdušná. Máte-li jen malý byt, rozhodně do předsíně netlačte velký botník nebo skříň. Sáhněte raději po věšákové stěně se zrcadlem a malé úzké skříňce, do které se vejde pár párů bot vaší rodiny.

Dekorace

V předsíni by neměl chybět nějaký dekorační prvek. Je to místnost jako každá jiná, nesmíte ji brát jen jako chodbu. Kobereček, soška, váza nebo nějaká nástěnná dekorace jsou nezbytným bytovým doplňkem , který dokáže zútulnit předsíň v každém bytě nebo domě.

Uklizené boty

Předsíň, zejména ta s menšími rozměry, by měla být vždy uklizená. To platí pro boty i kabáty. Na zemi by neměl být ani jeden pár vašich bot a na ramínku se mohou hompálet 1-2 kousky bund. Všechno ostatní patří do komody či vestavěné skříně. Nezapomeňte boty vždy vyvětrat předtím, než je hodíte do skříně. Vyhnete se tak nepříjemnému zápachu.

Vůně

Tím se dostáváme k další části, která nesmí chybět v předsíni, a tou je vůně. Můžete to vyřešit aromalampou, vonnou svíčkou, ale klidně také osvěžovačem vzduchu. Důležité však je, aby v předsíni nebyly cítit boty.

Zrcadlo

V předsíni rozhodně nesmí chybět zrcadlo, do kterého můžete při odchodu nahlédnout a přesvědčit se o svém vzhledu předtím, než vyjdete mezi lidi. Mělo by být dostatečně velké, abyste se v něm viděli od hlavy až k patě. Podle Feng Shui by zrcadlo nemělo stát proti dveřím, aby se energie neodrazila ven z vašeho bytu.

Prostor pro návštěvy

V předsíni vždy nechte dostatek prostoru pro návštěvy – a to nejen na jejich zmíněné boty a kabáty. Pokud je to možné, poohlédněte se alespoň po malé taburetce, na kterou si může návštěva vždy pohodlně sednout při přezouvání.

Jak zařídit malou předsíň

Skutečně malou předsíň například s šířkou jen jeden metr a délkou kolem čtyř, ze které navíc vedou dveře například do tří či více dalších místností, může být opravdu náročné zařídit tak, aby zůstala průchozí, ale abyste měli i dostatek úložného prostoru na boty, bundy a další výše zmíněné věci. Pokud navíc potřebujete přes chodbu přejít is kočárkem nebo s plnýma rukama nákupních tašek, absolutně nepřipadá v úvahu její zúžení nábytkem. Vybrat vhodné prvky do takové předsíně by bylo náročné i pro zkušeného bytového architekta. Stejně však není dobré, aby se boty povalovaly jen tak po zemi a vy se o ně třeba klopýtnete. Jak to tedy vyřešit?

Jak zařídit předsíň v paneláku

Typickým zástupcem malých síní jsou právě ty, které se nacházejí ve starších panelácích. Při jejich rekonstrukci lidé často řeší otázku, zda by nebylo dobré předsíň rozšířit například i na úkor některého ze sousedních pokojů. Pokud to statika povolí a prostor ve zmenšeném pokoji vám nebude chybět, je to jedna z možností. Pokud však neplánujete takové velké zásahy, předsíň lze zařídit i jinak. Hluché místo někde na konci síně využijte k osazení vestavěné skříně, i kdyby měla mít jen šířku kolem jednoho metru. Právě vestavěná skříň využije prostor až úplně po strop a vy do ní můžete uložit více bund a obuvi. Věšákovou zeď můžete nechat prázdnou pro návštěvy. Do obliby se vracejí i skříňky a police či dokonce botníky, které se montují přímo nad vchodové dveře. Nad hlavou máte jednoduše dostatek prostoru, který můžete využít a provzdušnit podlahovou plochu. Pokud toužíte iv malé předsíni po pěkné dekoraci, vybírejte si jen závěsné, které můžete dát na zeď – například i obyčejné obrazy.