Dětský pokoj plný Montessori podnětů

Při zařizování dětského pokoje mohou rodiče často popustit uzdu své fantazii. I při výběru vybavení a nábytku do dětského pokoje se můžeme inspirovat výchovnou metodou Montessori. Montessori není jen o výchově a hračkách, ale také o funkčním a uspořádaném prostředí, ve kterém děti tráví gro svého volného času. Co všechno dokážeme při zařizování pokoje vyřešit originálně?

montessori

Montessori dětský pokoj

Na začátek si řekneme pár slov o Montessori všeobecně. Montessoriovská škola je alternativní vzdělávací systém, který postupuje podle zásad navržených lékařkou a pedagogičkou z itálie – Marií Montessoriovou. Tento systém podporuje hravou formu výuky, nenásilnou podporu dětí při vykonávání různých činností, pozitivní motivaci, ale i absenci trestů. Co všechno můžeme aplikovat v dětském pokoji, abychom ji mohli označit jako „Montessori friendly“? 

Hravý prostor pro život dítěte

V dětském pokoji musí být prostor pro hry. I v těch nejmenších místnostech byste měli dětem najít minimálně 2 metry čtvereční, které jsou určeny jen a jen ke hraní. Pokud je dětský pokojíček opravdu malý, nemusíte zoufat. Multifunkční dětské patrové postele jsou ideálním řešením i pro takovou situaci. Jedním praktickým kusem nábytku vyřešíte postel, psací stůl i úložný prostor a celá ostatní podlahová plocha pokoje zůstane volná jen a jen na hraní.

Podněty pro rozvoj na každém kroku

Aby se dítě mohlo celý den hravě učit, musí mít různé podněty stále před očima. To lze vyřešit i bez toho, abyste v pokoji ztráceli drahocenný prostor. Klasické korkové nástěnky plné edukativních plakátů jsou levným a rychlým řešením. Pro menší děti můžete zvolit různé obrázky a tapety, na kterých mohou identifikovat předměty či zvířátka, pro školkaře zase vybrat tapety s číslovkami a písmenky. Řeknete si, že obrázky, čísla a písmena mají děti také v knížce. Jak často si však tu knížku otevřou?

Nábytek do dětského pokoje

Jak jsme zmiňovali výše, nábytek by měl být minimalistický a plnit co nejvíce funkcí na co nejmenším prostoru. I taková multifunkční dětská postel lze však pojmout zábavně a edukativně. Co takhle na každý schod napsat verš, který dítě odrecituje po cestě pod přikrývku? A proč nevybrat dětem model se skluzavkou, aby měli ráno o důvod více vyskočit z postele za novými dobrodružstvími a poznatky?

Doplňky do dětského pokoje

Také doplňky mohou být edukativní. Co takové závěsy nebo dětský koberec? Nezapomeňte, že dětský pokoj nemá být stylovou místností pro vaše návštěvy, ale dětským světem plným dětských věcí.  I obyčejný dětský koberec nebo závěsy mohou být edukativní a zábavné. Jednoduše vytvořte z dětského pokoje prostor plný zábavných a nenásilných edukativních podnětů, které budou pro děti lákadlem pro získávání nových znalostí hravou formou.