Tyto aplikace vám pomohou zlepšit kvalitu spánku

Kvalita spánku je téma, které jsme na našem blogu přebírali již mnohokrát a to z různých úhlů pohledů. Na spánek ovlivňuje obrovské množství faktorů, jako je výživa, pohyb, celková životospráva, teplota místnosti, materiál ložního prádla, úroveň kyslíku v místnosti, stres, ale samozřejmě i kvalita matrací. Dnes se podíváme na aplikace pro váš chytrý telefon, které vám mohou pomoci zvýšit kvalitu spánku.

aplikacie-spanok-sledovanie

Co dělají aplikace pro lepší spánek?

Při slovním spojení „aplikace pro spánek“ se vám pravděpodobně jako první vybaví aplikace určené pro monitoring kvality spánku, které pracují společně s fitness náramkem nebo inteligentními hodinkami. Tyto aplikace vám změří celkovou délku spánku, poměr hlubokého, mělkého a případně i REM spánku, zaznamenají noční probuzení a možná vám prostřednictvím notifikací občas poskytnou nějaké obecné tipy pro zlepšení kvality spánku (například vyberou vhodný čas, kdy jít spát). Nejsou úplně přesné, ale poslouží alespoň jako odrazový můstek k tomu, abyste svůj spánek zlepšili. Tento cíl však bude pravděpodobně vycházet spíše ze situací, kdy jste často unavení a nebudíte se dostatečně odpočatí.

Nejlepší aplikace pro lepší spánek? Taková neexistuje.

Nejlepší aplikace pro zlepšení kvality spánku je ta, kterou ani neotevřete. Chcete-li zlepšit svůj spánek, schovejte chytrý telefon někam do nočního stolku (ideálně jej však nechte mimo ložnici) a používejte jej co nejméně. Nemáme však na mysli jen hodinu před spánkem, kdy vám spánkový cyklus narušuje modré světlo, ale také celkový čas strávený na smartphonu během dne. Prohlížení sociálních sítí, scrollování obsahu či zhlédnutí krátkých videí prokazatelně poškozuje mozek, vylučování hormonů a jejich nerovnováhu, ale i náladu. Dokáže způsobit úzkost a potlačovat přirozené spánkové cykly v našem těle. Omezíte-li čas strávený na chytrém telefonu, zlepší se nejen váš spánek, ale i ostatní součásti života. Nejlepší, co můžete večer udělat, je sníst lehkou večeři, lehce si zacvičit nebo se projít na čerstvém vzduchu, přečíst si dobrou knihu nebo si dát relaxační koupel. Následně si stačí lehnout na pohodlnou matraci a kvalitní spánek na sebe nenechá dlouho čekat.

Filtr modrého světla

Abychom smartphony jen nedémonizovali, pojďme se podívat, jak minimalizovat jejich vliv na náš spánek a podíváme se také na pár aplikací, které nám opravdu pomohou zvýšit jeho kvalitu. První aplikací či spíše nastavením je filtr modrého světla. Dnes ho má už v podstatě každý chytrý telefon i notebook či jiné chytré zařízení. Zapněte si jeho automatické používání například po západu Slunce. Vaše oči a mozek vám poděkují.

Digitální rovnováha

Digitální rovnováha nebo jiné časovače času stráveného na chytrém telefonu dokáží výrazně zvýšit kvalitu spánku i života. Jednoduše si nastavte, že například na sociálních sítích můžete strávit maximálně 30 minut denně. Po uplynutí této doby se aplikace do půlnoci zablokují. Snížením času používání chytrého telefonu nesmyslným prohlížením obsahu nejen získáte více času na produktivní činnost, ale také mozek dostane zasloužený odpočinek, což se projeví na zvýšené kvalitě spánku.

Meditační cvičení

Mezi konkrétní aplikace můžeme zařadit všechny ty, které nabízejí doprovázení meditací. Většina z nich je v anglickém jazyce, na YouTube najdete také tisíce videí s vedenými meditacemi v češtině a nebo slovenštině. Aplikaci je na trhu množství. Doporučujeme vám vybrat takovou, která pro vás bude intuitivní vzhledem či funkcionalitami. Následně si před spánkem vyzkoušejte například meditaci na uklidnění. Existují také meditace přímo k navození spánku.

Dechová cvičení a jóga

Druhou skupinou aplikací jsou ty, které jsou zaměřeny na vedená dechová cvičení nebo jógu. Právě vědomým dýcháním dokážeme ovlivnit obrovské množství procesů v našem těle. Mezi ty nejjednodušší patří například snížení tepové frekvence nebo zbavení se úzkosti a nervozity. Ve vašem obchodě s aplikacemi ve smartphonu s iOS nebo Androidem hledejte aplikace na jógu, jejichž součástí jsou téměř vždy i zmiňovaná dechová cvičení. Před spánkem však necvičte příliš intenzivně, jen velmi lehce – doporučuje se strečink, nebo se jděte projít.