Jakou podlahu vybrat do domu či bytu?

Výběr podlahy do domácnosti je třeba promyslet například ještě předtím, než se pustíte do stavby nebo rekonstrukce. V závislosti na výběru podlahy můžete uvažovat nad různými druhy topných systémů, ale myslet třeba i na odolnost a údržbu jednotlivých typů podlahových krytin. V článku pro vás shrneme klady a zápory těch nejčastěji používaných podlahových krytin do interiéru.

podlaha

Liší se podlaha do domu nebo do bytu?

Co čekáte od podlahy v domácnosti? Izolační vlastnosti? Nebo zvukovou izolaci? Je pro vás důležitější design nebo snadná údržba? Do jaké cenové relace se chcete vejít? Plánujete podlahu zkombinovat i s podlahovým topením? Na všechny tyto otázky musíte postupně najít odpovědi a podle toho si vybrat konkrétní typ podlahy. Ani jedna podlaha není dobrá nebo špatná, jde jen o to, co od ní čekáte.

Keramická dlažba

Keramická dlažba je nejlepším možným řešením pro kombinaci s podlahovým topením. Skvěle vede teplo a dokáže ho i akumulovat. Na trhu je obrovské množství různých dekorů, díky čemuž si vybere opravdu každý. Pokud potřebujete, aby byla podlaha odolnější, můžete si vybrat takzvanou gresovou – tvrzenou. Podlaha je cenově dostupná, ale její lepení je třeba nechat na zedníka/obkladače.

Plovoucí laminátová podlaha

Plovoucí laminátová podlaha je skvělým řešením do každého interiéru. V létě není teplá a v zimě není studená. Plavačku si navíc snadno dokážete položit i sami bez jakékoli odborné pomoci. Nehodí se ke kombinaci s podlahovým topením. Pokud můžete, vyberte si model se spoji vybavenými těsněním, aby vám do ní nezatekla voda.

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je jakousi alternativou ke klasickým laminátovým plavačkám. Výrobci uvádějí, že lépe vede teplo, a proto je vhodnější pro kombinaci i s podlahovým topením. Montáž probíhá stejně, jako v případě plavačky, pokud si vyberete „klik systém“. Vinylovou podlahu však můžete také lepit, přičemž oba systémy mají své výhody. Cena vinylové podlahy je ovšem často vyšší než v případě laminátové podlahy či dokonce i dlažby. 

Epoxidová podlaha

Epoxidové lité podlahy jsou vhodné spíše do skladů a průmyslových hal, ale stále častěji se objevují i v domácnostech, jelikož se z nich dají vytvořit opravdu umělecká díla. Epoxidová podlaha je výborným řešením například pro chodbu či do koupelny. Je mimořádně odolná, jednolitá a výborně se udržuje obyčejným mopem. 

Dřevěná podlaha

Dřevěná desková podlaha má skvělé izolační vlastnosti a navíc vypadá úžasně. Její použití při podlahovém topení je však ke zvážení. Disponuje totiž větším tepelným odporem a tak teplo hůře proniká do místností. V tomto případě by neustálé změny tepla mohly podlaze dokonce ublížit. Dřevěná podlaha navíc vyžaduje i nějakou tu péči. Výsledný produkt ovšem za to stojí a alternativy v podobě dřevěných dekorů na laminátové či vinylové podlaze se jí v designu nevyrovnají. 

Koberce

Koberce jako podlahovou krytinu už v moderních domácnostech často nenajdete a má to svůj důvod. Velmi obtížně se udržují. To ovšem neznamená, že do interiérů nepatří. Pratelné koberce a běhouny jsou však skvělým designovým prvkem, který ovšem nemusíte pracně vysávat a tepovat. I když se vaše děti rozhodnou pokřtít ho například čokoládovou zmrzlinou, jednoduše ho hodíte do pračky a vytáhnete ho odtud jako nový.