Paletové sezení v obýváku nebo zahradě: S polštáři jsou palety mnohem komfortnější

Paletová sezení si za poslední desetiletí našla svá místa v mnoha kavárnách, zahradních altánech, pergolách a terasách, ale i v obývácích pokojích. Sešroubované palety ve tvaru pohovky či křesla vypadají opravdu skvěle například s bílým nátěrem, ale bez polštářů, matrací nebo podsedáků by nikdy nebyly dostatečně komfortní. Ukážeme vám, jak si je můžete vylepšit i s tím, co máte doma.

paletove_sedenie

Matrace na palety

V případě velkého zahradního paletového sezení můžete sedací části na největší lavici vylepšit i pomocí staré matrace. Pokud si kupujete nové matrace, staré rozhodně nevyhazujte. Stačí si k nim koupit nebo ušít nový potah ze staré dekorační látky a položit je na sedací část vašeho paletového sezení. Nezapomínejte, že během deštivých dnů je vhodné sezení překrýt, aby nenavlhlo a nezačalo plesnivět, protože matrace nejsou primárně určeny do exteriéru.

Polštáře na palety a paletové sezení

Rovněž můžete využít i staré polštáře, ale v tomto případě doporučujeme raději tvrdé polštáře z pohovky, které drží tvar a můžete se o ně pohodlně opřít. V obchodech se zahradním nábytkem se dají koupit samozřejmě i exteriérové polštáře, kterým nevadí vlhkost ani mráz, nezplesniví a vydrží opravdu dlouho.

Koupit či vyrobit?

V případě, že potřebujete klasické měkké podsedáky pro paletové sezení, máte dvě možnosti. Buď si je koupíte, respektive dáte vyrobit na míru, nebo si je vyrobíte sami. V takovém případě je nejjednodušším způsobem nastříhat nebo nařezat molitanové desky na požadovaný rozměr. Ty následně obšijete do dekorační látky dle vlastního výběru, která bude ladit s barvou vašich palet.

Paletové sezení v interiéru

Podívejme se ještě na specifika paletového sezení v interiéru a exteriéru. Při stavbě paletových pohovek, rohových sedaček nebo křesel pro interiér si dejte velký pozor na dobrý výběr palet a jejich následnou povrchovou úpravu. Snažte se vybrat jen kvalitní a nepoškozené palety, dobře je obrousit a nalakovat, aby vám při večerním lenošení nebo dětských hrách nehrozilo zranění z ostrých rohů nebo vyčuhujících třísek.

Paletové sezení v exteriéru

V exteriéru věnujte důslednou přípravu zejména ochraně samotného dřeva před povětrnostními podmínkami. Na zimu jej doporučujeme schovat do garáže nebo alespoň zakrýt. Nicméně i déšť a agresivní letní slunce dokáže dát dřevu zabrat, proto si vyberte nátěr se silnou UV ochranou, který penetruje a vyživí desky vašeho paletového sezení.