Záclony do dětského pokoje – jak je vybrat?

Záclony zažívají svůj comeback a kromě obýváků a ložnic je najdeme opět i v dětských pokojích. Moderní záclony už dávno nevypadají tak, jako před 30 či 40 lety. Moderní vzory a kvalitnější materiály vystřídaly kýčové háčkované záclony, které se často taly i při silnějším slunečním záření během letního dne.

zaclony-detska

Záclony do dětského pokoje

Abyste mohli zavěsit záclony v dětském pokoji, budete v první řadě potřebovat garnýž. V dnešní době je na výběr obrovské množství typů, ale doporučujeme, aby byla kulatá a mezi nejoblíbenější materiály patří hliník a nerez (které vypadají stejně), nebo jemné dřevo. Oblíbené jsou i garnýže z tvrzeného plastu, a to například v moderní antracitové barvě.

Antialergické řešení

Pokud mají vaše děti alergii na prach a roztoči, určitě se poohlédněte po záclonách, které nezachytávají prach. Záclony se vyrábějí také z moderních antistatických materiálů. Skvěle drží tvar a nezpůsobí vašim ratolestem pálení očí či nepříjemnou rýmu. Další výhodou je, že je téměř netřeba čistit.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie nejsou jen dominantou kancelářských prostor. Své místo si najdou i v interiéru, a to i v dětských pokojích. Montují se na speciální garnýž, která se dodává spolu s nimi. Vytvoří uvnitř absolutní soukromí, ale stejně dobře propustí světlo do interiéru. Výhodou je, že si můžete vybrat z celé palety barev a sladit je tak se zbytkem nábytku, kobercom či doplňkami. 

Kombinace se závěsy

V případě výběru vertikálních žaluzií nemusíte nad závěsy přemýšlet. Pokud plánujete závěsy v kombinaci se záclonami zcela zatahovat, je vhodné použít dvojitou garnýž, kde po jedné kulatině běhají záclony a po druhé právě zmiňované závěsy. Mezi moderní závěsy patří buď jednobarevné kousky z hrubé látky, nebo kousky s jednoduchým vertikálním geometrickým vzorem. Mezi top barvy patří antracit, vínová, ale i tmavá modrá či zelená.

Pokoj bez záclon?

I to je alternativa. Mnoha lidem stačí obyčejné žaluzie, které bývají součástí plastových či hliníkových oken. Pokud hledáte lepší a bezpečnější stínění pokojů, můžete se poohlédnout i po exteriérových žaluzií, které mají navíc i tepelně-izolační funkci, ochrání okna před silným větrem, ale i před případnými zloději.