Jak předejít dekubitům? Základní pravidla

Dekubity patří mezi jednu z nejnepříjemnějších a obtížně léčitelných „diagnóz“. Lidově proleženiny vznikají zejména při dlouhodobém pobytu na lůžku - u imobilních pacientů, v případech kómatu a podobně. Mají několik stadií, které začínají zarudlou pokožkou a končí až nekrotizující tkání a odhalením kostí. Jak se dekubitům vyhnout hned v počátcích a vyvarovat se tak zdlouhavé a náročné léčbě?

dekubity

Jak předejít dekubitům? PREVENCE!

Dekubity se nejčastěji tvoří na zadní části hlavy, na loktech, na zádech a hýždích, na lýtkách či zadní straně stehen. Co je jejich hlavní příčinou? Je to dlouhodobé ležení? Nekvalitní matrace? Nedostatečná hygiena? Ano i ne. V podstatě můžeme napsat, že kombinace všech těchto důvodů se nazývá také zanedbanou péčí. Dekubitům nejlépe předejdete tak, že budete pacienta kontrolovat každý den. Při prvním zarudnutí pokožky můžete provést první preventivní opatření.

Otáčení pacienta

Pokud je to vzhledem k důvodu setrvání na lůžku možné, pacienta je třeba polohovat. Pokud pacient stráví podstatnou část dne i na jednom či druhém boku, riziko vzniku dekubitů násobně klesá. Při vážných zraněních pohybového aparátu například po dopravní nehodě je však polohování někdy neuskutečnitelné. Existují však i další metody, které pomáhají zabránit vzniku dekubitů.

Antidekubitní matrace

Používání antidekubitní matrace je klíčové. Tyto matrace jsou speciálně navrženy tak, aby se váha těla pacienta rozložila rovnoměrněji a netlačila tak na jedno postižené místo. Kromě toho mají mnohem lepší cirkulaci vzduchu, díky čemuž se postižené místo nezapaří a nevznikne tak první podráždění pokožky. 

Pravidelná hygiena

Výměna inkontinenčních pomůcek a pravidelné mytí ležícího pacienta jsou pravděpodobně nejdůležitější. Nejenže tak máte příležitost každodenní kontroly případného vzniku dekubitů, ale právě moč a pot jsou hlavními determinanty vzniku proleženin, které se při zanedbání tak obtížně léčí.

Lokálna léčba

I přes všechna preventivní opatření se může stát, že se alespoň podrážděné pokožce nevyhnete. V takovém případě je vhodné použít antidekubitní a vyživující mastě a krémy, které pomohou unavené pokožce zvládnout tuto náročnou situaci. Pokud si neumíte poradit s proleženinami při péči o vašeho blízkého, poraďte se s lékařem, který vám doporučí vhodné přípravky a postupy pro jejich léčbu.