Světový den spánku připomíná důležitost zdravého spánku

Spánkem strávíme až třetinu života, proč je zdravý spánek tak důležitý a jak si jej můžeme zlepšit? Světový den spánku (World Sleep Day), který letos připadá na 17. března, nám každoročně připomíná důležitost této příjemné a prospěšné činnosti. Co všechno je třeba vědět o zdravém spánku? Čtěte dále.

svetovy-den-spanku

Kdy vznikl Světový den spánku?

Světový den spánku vznikl ještě v roce 2008 a každoročně připadne na jiný den, většinou ve druhé polovině března. Kromě něj máme také Mezinárodní den zdravého spánku, který nemění svůj den a každý rok připadá na 21.3., což je zároveň i první jarní den. Oba tyto dny mají za úkol připomenout lidem důležitost zdravého spánku, ukázat jim, co dokáže nedostatek spánku nadělat se zdravím, ale i zvýšit povědomí o faktorech, které ovlivňují celkovou kvalitu našeho spánku.

Proč je zdravý spánek důležitý?

Během spánku se v našem těle děje obrovské množství procesů, bez kterých bychom dlouhodobě nedokázali fungovat. Kromě regenerace svalstva, odpočinku očí a doslova „vypnutí“ mozku jde například o přeměnu krátkodobé paměti na dlouhodobou. Spánek se skládá z různých fází (dvě nejdůležitější jsou REM a Non-REM), přičemž v každé fázi se s tělem děje něco jiného (přečtěte si o nich více v článku na našem blogu). Spánek je nejdůležitější v období dospívání, kde tvoří důležitou součást podmínek zdravého fyzického i psychického vývoje dětí. Stejně jako délka samotného spánku je ovšem důležitá i jeho kvalita.

Příčiny nekvalitního spánku

Identifikovat příčiny nekvalitního spánku jsou poměrně jednoduché. Mezi první skupinu mohou patřit různé psychické (například stres, strach, přílišná únava z povinností a podobně). Další skupinou jsou různé fyziologické (chlad/hořko, bolesti, hyperaktivní močový měchýř, různé bolesti a zdravotní potíže). Kromě toho mohou na kvalitu spánku ovlivnit i různé léky, alkohol, nikotin, ale dokonce i přílišná konzumace kofeinu.

Důsledky nedostatku spánku

Důsledky nedostatku kvalitního spánku mohou být stejné, jako i jeho příčiny – což nakonec vyústí v nekonečný kruh. Nespíte, nakolik máte stres a máte stres a kvůli tomu nespíte. Jednoduchá rovnice. Při nedostatku spánku se může vyskytnout celá řada psychických i fyzických důsledků, vše od zmíněné nervozity a únavy přes úzkost a podrážděnost až po záněty a bolesti či dokonce zranění a onemocnění způsobená oslabenou imunitou a organismem. Mezi ty méně nebezpečné mohou patřit výkyvy nálad a ztráta výkonu v práci.

Tipy pro zdravý spánek

Pokud trpíte chronickým nedostatkem spánku, okamžitě to konzultujte se svým lékařem, který vám doporučí další postup. Pokud se spánkem problémy nemáte, ale víte, že byste mohli jeho kvalitu a množství zlepšit, řiďte se těmito radami.