Smart domácnost – doplňky, které ve vašem domově nesmí chybět

Smart spotřebiče a další doplňky v posledních dvou desetiletích pomalu, ale jistě zaplavují nejen regály obchodů, ale také naše domovy. Ať už jde o modernizovaná zařízení určená ke zjednodušení domácích prací (smart pračka, smart myčka aj.), zařízení určená k zabezpečení domácnosti (smart kamerový systém a alarmy), nebo zařízení určená čistě pro naši zábavu (smart TV a konzole), ve všech případech nám mají dělat radost a usnadňovat život. Dnes se podíváme na několik dalších příkladů chytrých řešení, která si postupně hledají místo ve stále větším počtu domácností.

smart-home-big

Smart domácnost

Smart domácnost dokáže naši hlavu odbřemenit od stresu a povinností a dokáže nám zajistit větší komfort každodenního života. Jako každá jiná věc v našem životě, i chytrá řešení jsou nedokonalá a dokáží se pokazit. Někdy selže software, jindy naše nedokonalé schopnosti při nastavování požadovaných funkcí a často dokonce i samotný hardware. Čím více funkcí a pohyblivých částí má jakýkoli přístroj, tím je náchylnější k poruchě. Právě pro tento fakt si iv dnešní době stále více lidí vybírá méně a jednodušší věci po vzoru minimalismu. Přesto jsou smart technologie obrovským průlomem v našich životech a zaslouží si nejen pozornost, ale i další zdokonalování.

Co rozhodně (zatím) není chytrý nábytek?

I když už existují různé prototypy velmi futuristického a inovativního nábytku, pod pojmem smart nábytek si rozhodně nemůžete představit postel, která se sama ustele, ale ani skříň, která za vás oprané oblečení poskládá a uloží. Smart nejsou ani věci a doplňky, které nám v konečném důsledku více času neušetří, ale naopak vezmou. Příkladem mohou být různé elektricky otevírané skříňky, které nejenže vyžadují výměnu baterií, ale navíc jsou pomalé a nespolehlivé.

Smart může být i křeslo

Přesto už existuje obrovské množství konceptů smart nábytku, které však nemají vždy původ v nábytkářském odvětví. Například giganty v automobilovém průmyslu vymysleli v moderních autech systém rozpoznání řidiče, který automaticky nastaví polohu sedadla, zpětných zrcátek, ale i preferencí hudby či topení podle toho, kdo z rodiny si sedne za volant. Podobné technologie se pomalu, ale jistě dostávají i do domácích elektrických masážních křesel a je jen otázkou času, kdy je najdeme například i v televizních ušácích.

Smart ambientní osvětlení

Smart designové osvětlení spolu s inteligentním ovládáním žaluzií, rolet nebo jiné formy stínění je v domácnosti dnes již opravdu běžné. Systém může pracovat buď podle přednastaveného časovače, ale také synchronizovaně s východem a západem slunce, zda podle toho, jaké světelné podmínky jsou venku bez ohledu na denní dobu a počasí. Smart osvětlení lze zabudovat nejen do podhledů v místnostech, ale například i do nábytku, jako jsou vitrínky, komody, skříně či dokonce kuchyňské linky. Světlo necháte doslova žít jeho vlastním životem. Máte-li systém spárován například i se svou fitness aplikací, poté jak usnete, světlo se samo úplně vypne, aby zbytečně utrácelo elektrickou energii.

Automatizace procesů přes smart spotřebiče

Automatizace různých procesů v domácnosti probíhá opět nejčastěji pomocí smart technologií. Celý princip je velmi jednoduchý a vyzkoušet si jej můžete i ve svém chytrém telefonu. Když se stane A, je třeba spustit B, a když uděláte C, systém by měl dokončit D. Jak to vypadá v praxi? V chytrém telefonu můžete nastavit například funkci, že po zasunutí sluchátek do konektoru se automaticky spustí hudební aplikace nebo po západu slunce se zapne filtr modrého světla. Ve smart domácnosti se vám může po probuzení automaticky zapnout a nahřát kávovar nebo můžete na pračce nastavit, aby se spustila až po vašem příchodu z práce, a vy se tak vyhnete riziku vytopení nebo požáru při případné poruše.

Jak začít budovat smart domácnost?

Základní otázkou je, zda si plánujete vybudovat komplexní smart home ekosystém nebo vám stačí jen několik individuálně fungujících prvků s inteligentními technologiemi. Obě varianty mají své klady i zápory. Pokud si koupíte smart osvětlení, smart pračku a smart TV každé od jiné značky, nebudou spolu nikdy komunikovat a na každou věc budete potřebovat samostatnou aplikaci. Toto řešení je však mnohem levnější. Při budování chytrého ekosystému je třeba postavit celý systém na komponentech od jednoho výrobce, případně přikoupit jen kompatibilní zařízení. Výsledná částka za takový systém je vyšší a systém je vhodné budovat již při stavbě či rekonstrukci domu, ale funkce kvalitního chytrého ekosystému jsou v podstatě neomezené. Brána se může sama otevřít při rozpoznání vaší SPZ, dveře v domě budou odemknuty, když vás sesnímá kamera, a než se vyzujete, už vám bude v kuchyni provonět káva, kterou si vychutnáte například v oblíbeném křesle.