Špatný spánek v těhotenství: Spát raději na břiše či na zádech?

Těhotenství změní ve vašem životě naprosto všechno. V tomto kontextu nemáme na mysli jen různé tělesné změny nebo výkyvy nálad, ale také to, jak bude vypadat váš den a s jakými problémy se budete muset vypořádat. Nechceme však malovat čerta na zeď, těhotenství i jeho vyvrcholení je krásná a nenahraditelná událost. Nicméně, když se ještě během těhotenství kvalitně nevyspíte, následující roky při miminku to doženete jen stěží. V dnešním článku si ukážeme, jak dosáhnout kvalitního spánku i v těhotenství.

spanok-v-tehotenstve

Spánek v těhotenství

V našem předchozím článku jsme se věnovali NREM a hlavně REM fázím spánku, ale naleznete v něm také tipy, jak zvýšit celkovou kvalitu vašeho spánku. Všechny tyto tipy jsou mimořádně důležité také pro spánek v těhotenství. Kromě toho se však mohou těhotné ženy potýkat s řadou dalších komplikací, které jim zabrání adekvátně si odpočinout a nabrat energii potřebnou pro následující den. Jak by měly ženy spát během těhotenství?

Spánek na břiše a těhotenství

Většina odborníků se shoduje, že v prvním trimestru vašeho těhotenství není spánek na břiše kontraindikován. Bříško roste velmi málo nebo vůbec, a proto vám ještě při spánku nezavadí a ani vy nemůžete ohrozit miminko. Pokud tedy milujete usínání na bříšku, vychutnejte si jej ještě během prvního trimestru. Ve druhém, a hlavně ve třetím trimestru, je pro velikost bříška nemožné spát v této poloze a pokud byste se o to i pokoušeli, můžete ohrozit vaše miminko.

Spánek na zádech v těhotenství

Spánek na zádech není až tak špatný, ale v principu to není ideální řešení, které by napomáhalo komfortu maminky. Zejména během prvního trimestru se ženy setkávají s nevolnostmi (které jsou nejsilnější právě při poloze na zádech) a během druhého a třetího trimestru v této poloze bříško tlačí na močový měchýř, což by znamenalo několik nočních výletů z postele. Kromě toho břicho tlačí i na cévy, což může vyvolat pocit ztíženého dýchání či dokonce dušení.

Špatný spánek v těhotenství

Jak vidíte, spánek v těhotenství je hotová věda. Nebo i ne :) Je jen důležité vyvarovat se několika chybám, které mohou snižovat jeho kvalitu. Během těhotenství může na váš spánek negativně (více než běžně) ovlivňovat i kofein. Vyhýbat byste se měli i silným pachům (které opět vyvolávají nevolnost), ale i velkým porcím jídla či vody. Alkohol a cigarety, snad, ani nemusíme zmiňovat. Pozor si však dejte také na pocit hladu. Do postele prostě je třeba jít v tu nejvhodnější dobu, ani hladová, ani žíznivá, ale ani přejedená či s potřebou na WC.

Tipy na zdravý spánek pro těhulky

Jak by tedy měly spát těhulky? Ideální je poloha na boku. Vynikající pomůckou jsou takzvané polštářky na kojení (no postačí vám i klasické polštáře nebo srolovaná přikrývka), které můžete v této poloze obejmout jako velkého plyšáka a zároveň přichytit mezi kolena. Co se týče výběru matrace, vyberte si spíše model s vyšší tvrdostí. Střední část těla spolu s bříškem přiberou na váze a do měkčí matrace byste se tak snadno propadali, což může způsobit špatnou polohu páteře a následné pocity „dolámanosti“ během celého dalšího dne.