10 tipů pro lepší spánek miminek

Máte pocit, že váš malý poklad jaksi dobře nespí? Vždy vám trvá i hodinu uspat ho, a nakonec spí jen půl hodinu? Taková situace může být mimořádně frustrující nejen pro vaše dítě, ale zejména pro vás. V následujícím článku se podíváme na 10 ověřených tipů, jejichž kombinace dokáže zlepšit spánek každého miminka.

spanok-babatka

Lepší spánek miminek = lepší spánek rodičů

Na úvod musíme zmínit, že když je šťastné miminko, je šťastný i rodič. A když je šťastný rodič, může být lepším rodičem pro své dítě. Je to takový začarovaný kruh, nad nímž však máte kontrolu ve většinu případě právě vy.  Bez dalších zbytečných řečí se rovnou podívejme na 10 krátkých tipů, které pomohou vašemu miminku lépe spát. 

1. Hlad

Plné bříško je základním předpokladem šťastného miminka. Děti se mohou budit kvůli hladu i každé tři hodiny, proto by měla být vždy po ruce máma nebo láhev.

2. Suchá plenka

Dovedete si představit, že byste měli spát v mokrém pyžamu? Případně i s nějakým dárkem v kalhotách? Suchá a čistá plenka (ideálně takové značky nebo typu, ve které se dítě nezapaří), je druhým hlavním pilířem klidného spánku.

3. Kvalitní matrace

Kvalitní dětská matrace se postará nejen o klidný spánek, ale také o zdravý vývoj páteře a celého pohybového aparátu dítěte. Pokud je to možné, vyhněte se proleženým matracím z druhé ruky.

4. Komfortní materiály

Materiál ložního prádla může dítě doslova uspat, ale na druhé straně i škrábat. Rovněž si dejte záležet i na výběru případné zavinovačky nebo ulitky, která by měla dobře propouštět vzduch.

5. Zvyk na případné ruchy okolí

V posledních letech se mezi rodiči uchytil moderní přístup k dětskému spánku, kdy během dne je prostě v domě stále nějaký pohyb a zvuk a v noci je naopak ticho. Dítě si tak během odpoledního spánku zvykne na to, že něco slyší, a v případě nočního spánku ho neprobudí nějaký náhodný zvuk, jako například vaření, televize nebo váš rozhovor s partnerem.

6. Houpání

Už během těhotenství se dítě v bříšku stále houpe. Právě proto je houpání jedním z nejlepších pomocníků na uspávání novorozenců. Připomíná jim totiž ten čas, který strávili ještě před narozením v maminčiném lůně.

7. Šum nebo jiný zvuk

Během těhotenství dítě stále slyší nějaký šum. Ať už dýchání, pohyb a krevní oběh matky nebo zvuky přicházející z vnějšího prostředí. Právě kvůli tomuto existuje na světě tak mnoho dětí, které nejlépe uspí zapnutý vysavač. Pokud vaše dítě vyžaduje zvuky při usínání, zapněte mu některou z hraček na zavěšení do postýlky. Pomalé znělky, které z nich hrají, dokážou navodit atmosféru večeře klidně i ve dne.

8. Správná teplota

V místnosti, kde dítě spí, by teplota neměla přesáhnout 20 stupňů. Dítě bude pravděpodobně stejně zavinuto v zavinovačce nebo spacím pytli, takže zima mu nebude. Právě naopak, děti se budí tehdy, když jim je teplo.

9. Dostatek čerstvého vzduchu

Dětský pokoj nebo ložnici stále větrejte. Pokud se bojíte, že by dítě vzbudil zvuk z venku, vraťte se k bodu 5, nebo pouvažujte nad montáží lokální rekuperační jednotky. 

10. Podpůrné „látky a prostředky“

Čaj pro novorozence nebo mateřské mléko dokáží spolehlivě uspat i opravdu nervózní miminka. Věcím, jako jsou například makové odvary, se raději obloukům vyhněte. Případné podpůrné látky určené k uspání dítěte konzultujte pouze s vaším pediatrem, nikoli s internetovými odborníky.