Jak moderně zařídit obývací pokoj? Inspirujte se

Nápady, jak zařídit obývací pokoj, naleznete na internetu téměř na každém lifestylovém blogu. Množství z nich je však příliš specifických - odrážejí například preference autora blogu, nějaký aktuální letošní barevný trend nebo prvky, které se do většiny typických českých obýváků vlastně vůbec nehodí. My jsme si pro vás připravili několik univerzálních tipů pro různé druhy obýváků – malé, velké, spojené s kuchyní, moderní, ale i ty tradiční útulné, a to is názornými ukázkami, které vás mohou inspirovat.

moderna-obyvacka

Jak zařídit obývací pokoj minimalisticky?

Minimalismus vládne světu. Pokud máte rádi čisté linie, co nejmenší množství věcí, na které by mohl padat prach, ale také prostorný a vzdušný interiér s dostatkem světla, minimalismus je pro vás jako stvořený. Mimořádně důležité je při něm vsadit na bledé odstíny, ale nemusí být nutně studené. Minimalismus dominuje bílá, šedá, ale i béžová, černá a všechny dekory dřeva. Pokud chcete i do minimalisticky zařízeného obývacího pokoje vnést trochu barev, vsaďte spíše na pastelové odstíny, které nebudou příliš křičet.

Jak zařídit velký obývací pokoj?

Zařízení velkého obývacího pokoje může být finančně trochu náročnější. Dostatečně velký prostor vám dovolí vybrat si opravdu prostorný gauč, nebo rovnou 3 menší gauče. Ve velkém obývacím pokoji můžete vytvořit i více zón. Jedna oddechová zóna u krbu, druhá zóna pro sledování TV a třetí zóna například pro cvičení. Chcete-li si i ve velkém obývacím pokoji zachovat co nejvíce prostoru, můžete se inspirovat prvním bodem v tomto článku a ponechat v něm jen minimum nábytku a doplňků.

Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní?

Zejména v posledních dvou desítkách let se v novostavbách domů i bytů zdomácněl trend vytvoření jedné velké, takzvané denní místnosti, která je spojením kuchyně, obývacího pokoje a ve většině případů i jídelny. V takové „obývací pokoj-kuchyni“ by rozhodně neměla chybět kuchyňská linka na míru s ostrůvkem v prostoru, který slouží jako další pracovní plocha pro vaření a pečení a případně i jako barový pult respektive jídelní stůl. Právě taková nožička kuchyňské linky od sebe opticky oddělí kuchyni a obývací pokoj. Doporučujeme vám, abyste pohovku nedávali do blízkosti tohoto pultu – snadno na ni může při vaření vyprsknout něco, co se velmi špatně tepuje. Pracovat můžete is výhledem z obývacího pokoje do kuchyně, přičemž samotnou dispozicí umíte zamezit nazírání až přímo „do hrnců”.

Univerzální tipy pro zařízení obývacího pokoje

Stabilně mějte v obýváku jen tolik míst k sezení, kolik lidí žije v domácnosti nebo kolik se v ní pravidelně alespoň jednou týdně vyskytne. Sezení pro občasné větší návštěvy snadno vyřešíte malými barovými židlemi, sedacími vaky nebo židlemi z kuchyně a nemusíte mít plný obývací pokoj křesel a pohovek, na kterých většinu roku nikdo nesedí.

V žádném obývacím pokoji nesmí chybět prvky a doplňky, které ji pomáhají zútulnit. Měkké deky, dekorační polštáře, koberce, ale zejména živé květiny dodají obýváku tu správnou atmosféru pro odpočinek a pocit bezpečí a komfortu.