Jak zařídit chodbu? 7 nápadů na krásnější bydlení

Chodba nebo předsíň je jedna z nejpoužívanějších, ale zároveň nejvíce podceňovaných místností v domě, minimálně co se týče výběru nábytku, doplňků a obecně zařízení. Špatně zařízená chodba nejen, že nevypadá dobře, ale může vám způsobovat vrásky v čele při každém jednom přechodu do bytu a z bytu, z kuchyně do obývacího pokoje či z ložnice do koupelny. Jak tedy zařídit chodbu, aby byla hezká a zároveň praktická?

zariadenia chodby v dome

Jak zařídit chodbu?

Pokud patříte mezi lidi, kteří mají v bytě nebo domě opravdu prostornou chodbu, klidně si do ní dejte i nějaké sezení s konferenčním stolkem, kde se můžete vždy po příchodu domů hned sundat, v klidu zout a svléknout, nebo kde vyřídíte konverzace s „návštěvami“, které si nechcete pouštět dál do bytu. Na prostornou chodbu můžete klidně umístit i pěknou komodu, věšákovou stěnu či dokonce skříň. Chybět by neměl ani nějaký ten koberec, dekorace či velké zrcadlo.

Jak zařídit úzkou chodbu?

Opravdová výzva přichází tehdy, když musíte zařídit úzkou panelákovou chodbu. My jsme si pro vás připravili 7 univerzálních tipů, které vám s tím pomohou.

1. Co se dá, to zavěste

Závěsné police ve výšce nad hlavou dokáží ušetřit opravdu velké množství místa. Důležité je, aby byli ve výšce, kde na ně dosáhnete, ale zároveň si o ně vyšší lidé nebouchnou hlavu nebo ramena. Podobně postupujte is složkami pro odkládání klíčů či jiných osobních věcí.

2. Chodba není šatník

Na chodbě opravdu nemusíte mít všechny své bundy. Aby byla vzdušnější, vždy na ní držte jen to, co opravdu aktuálně nosíte, ne celý sezónní šatník. Pokud někdo dokonce i během léta skladuje na věšáku na chodbě zimní bundu, nemůže se divit, že má na ní málo místa. Co můžete, hoďte někam do skříně.

3. Světlé barvy

Aby byla chodba opticky větší, vymalujte ji na tu nejbělejší bílou, jakou v obchodě seženete. Stejně dobře však poslouží i jiné bledoučké barvy. Pokud na chodbu půjde nějaká ta věšáková stěna nebo komoda na boty, opět volte bílý dekor v kombinaci se dřevem.

4. Zrcadlo

Zrcadlo dokáže chodbu opticky zvětšit až dvojnásobně. Pokud jej navíc umístíte na dobrém místě a v dobrém úhlu, dokáže vám do ní odrazit nějaké denní světlo z vedlejších místností, čímž opět celou předsíň dokonale prosvětlí. p>

5. Správné osvětlení

Nezapomeňte také na správné osvětlení. I v případě, že milujete teplé žluté světlo, do předsíně se přece jen hodí neutrální denní nebo studené bílé LED žárovky. Navíc, na chodbě se budete dívat do zrcadla vždy před odchodem z domu a jen ve skutečně dobrém světle můžete spatřit nějaké ty nedokonalosti, jako je mák mezi zuby, zubní pasta na černém tričku a podobně. :-)

6. Využijte hluchá místa

Máte-li někde na chodbě malé hluché místo klidně jen s hloubkou například 30 cm, šířkou 50 cm a výškou po strop, umístěte na něj buď malou taburetku na sezení při přezouvání, nebo v ideálním případě vestavěnou skříň. Můžete v ní skladovat všechny boty, aby zbytečně nezabíraly místo někde v průchozí části síně a nenapáchly vám z nich věci ve skříni v ložnici.

7. Spojte skříňku na boty se sezením

Jednému kousku nábytku se pravděpodobně nevyhnete. Zřejmě to bude skříňka na boty/komoda, do které si odložíte obuv a je dobré, když se na ní dá i sedět. Před výběrem si však změřte chodbu a dbejte na to, aby po jejím osazení zůstal průchozí prostor minimálně 60, ideálně 80 a více cm. Pokud tade jednou půjdete na oblékání s nákupními taškami nebo s dětským kočárkem, každý centimetr navíc přispěje k celkovému komfortu.