Bolest zad po spánku či při ležení: Co opravdu pomáhá?

Bolest zad dokáže nejen znepříjemnit váš den a ztížit běžné úkony, ale v podstatě i zcela znemožnit provádění těch nejzákladnějších úkonů. Kdo se někdy setkal s bolestí zad, ví, že nejlepším akutním řešením je na chvíli si lehnout a protáhnout celé tělo. Co však v případě, že vás záda bolí ráno po probuzení nebo dokonce i vždy tehdy, když si lehnete k odpolednímu odpočinku či večernímu filmu? Čtěte dál.

bolest-chrbta-po-spanku

Příčiny bolesti zad po spánku

Pokud se každé ráno budíte s bolestí zad, je třeba hledat příčinu, která na vás působí během spánku. Mezi ty nejčastěji patří nevhodná matrace, ale i špatná poloha při spánku. Lidé však často zapomínají i na to, že během spánku se mohou snadno „odkopat“ a pokud máte v ložnici byť jen malý průvan, záda vám bez problémů ofouknou a do rána máte vydělané na pořádný problém. V neposlední řadě může být bolest zad způsobena například i vysunutými plotýnkami (což bývá například důsledkem sedavého zaměstnání), které právě během noci nejvíce ztuhnou na nesprávném místě a po probuzení dají o sobě vědět.

Bolest zad při ležení

Pokud se bolest objevuje přímo během lehu, příčina bude opět pravděpodobně souviset s nějakým starým zraněním nebo dislokací nějaké malé části zad, na kterou vyvinete tlak právě změnou polohy ze sedu do lehu a tím pádem se objeví bolest. Pokud se bolesti zad objevují dlouhodobě, neodkládejte návštěvu lékaře. Ten vás pošle na všechna odborná vyšetření, která lokalizují původce bolesti a pomohou vám jej odstranit. Může to být i opravdu jen neškodná vysunutá ploténka, ale důvod může být i mnohem vážnější, například malý nádor tlačící na nervy v blízkosti páteře.

Co pomáhá na bolest zad?

Poloha během spánku je mimořádně důležitá. Pokud máte problémy s bolestmi zad, nejlepší poloha, která vám pomůže je zredukovat alespoň na únosnou míru, při které dokážete usnout, je poloha na břiše. Odborníci by ji nezařadili na první místo těch nejlepších poloh na spánek, ale tato poloha vám pomůže záda trochu natáhnout, ale také uvolnit případný tlak, který na něj působí.

Zkuste vyměnit matraci

Nesprávná matrace dokáže pokazit spánek i tomu nejodolnějšímu spáči. Obecně platí, že je lepší vybrat si pevnější a tvrdší matraci (například kokosová matrace nebo taštičková matrace), která poskytne dostatečnou oporu zejména vašemu středu těla a nedovolí hýždí a trupu, aby se například při spánku na boku „propadly“ hluboko do matrace a vykroutily vaši páteř jako paragraf.

Pravidelným cvičením proti bolestem zad

Když jsme zmiňovali polohu na břiše na spaní jako pomoc při úlevě od bolesti, vězte, že z této polohy vyplývá i množství strečinkových cviků určených k potlačení bolesti zad. Instrukce se základními cviky pro natahování budou pravděpodobně první věcí, co dostanete od lékaře. Mezi pokročilejší metody patří takzvaný SM Systém, který je doslova zázrakem pomáhajícím i při těch chronických a na první pohled neléčitelných bolestech zad. Navíc je to opět jen soubor jednoduchých a lehkých cviků s lany, které se naučíte během jedné hodiny a můžete je zdarma cvičit doma navěky. Léky, injekce a operace by měly být až poslední možností při řešení problémů s bolestmi zad.