Tvrdá matrace je ideální volbou pro zdravý spánek

Určitě jste už někdy slyšeli nějakého člověka, jak si stěžuje, že má tvrdou matraci a že jej celou noc tlačila a proto se nevyspal. Jindy si zase přečtete názor lékařů, kteří tvrdí, že nejzdravější spánek je právě na tvrdé matraci. Jak je to tedy s tvrdostí matrací a jak si správně vybrat tvrdost, která tvoří kompromis mezi komfortním a zdravým spánkem? Vše se dočtete v našem článku.

spanok

Tvrdá matrace

Co je to vlastně tvrdá matrace? Je to matrace, která by nás tlačila a připomínala spánek na tvrdé dlažbě? Ale kdepak. Pokud někoho něco tlačí během spánku, pravděpodobně to budou staré vyleželé pružiny a takovou matraci je třeba okamžitě vyměnit. Tvrdá matrace má tu vlastnost, že například její jádra tvoří pevná část (například kokosová deska), která se nedeformuje, když si na něj lehne i těžší člověk. Vrchní část matrace však může být tlustá i 5 cm a měkká, tvořená například paměťovou pěnou. Náš střed těla (část od stehen přibližně po žebra) má největší podíl z celkové váhy těla, a právě touto částí se člověk může snadno zabořit do měkké matrace.

Působení na páteř

Co se stane, když se například během spánku na boku zaboříte středem těla do příliš měkké nebo vyleželé matrace? Vaše páteř se nepřirozeně deformuje, což může být vlivem času hlavním důvodem problémů s pohybovým aparátem. Právě spánek na tvrdé a pevné matraci (který je navíc podpořen kvalitním roštem) vám pomáhá i během spánku udržovat zdravou polohu.

Netrpí klouby?

Po spánku na příliš tvrdé podložce (například jen 1 cm silné karimatce položené na tvrdé zemi), nás mohou ráno bolet klouby. Toto však není případ tvrdých matrací, které, jak jsme zmiňovali výše, mají horní vrstvu dostatečně silnou na to, aby se přizpůsobila kolenům, loktům, ramenům, ale i bederním kostem.

Jak nahradit tvrdou matraci

Vyzkoušet si spánek na tvrdší podložce můžete i v domácích podmínkách bez nákupu nové matrace. Jednou z možností je spánek na gauči. Vyzkoušet však můžete i spánek na zmiňované karimatce, rozhodně vám to neublíží. Pokud se však ráno vzbudíte ještě více dokaličení, nelámejte hned nad spánkem na karimatce hůl. To si jen vaše ochablé svaly a klouby potřebují zvyknout na novou polohu během spánku. Po pár dnech si tělo zvykne také na tvrdší podložku a vy se budete těšit z kvalitnějšího spánku. 

A co měkké matrace?

Měkké matrace rozhodně nejsou hodné zatracení, avšak nejsou vhodné pro všechny. Jsou mimořádně komfortní a zdravý a mladý člověk by neměl mít se spánkem na měkké matraci žádný problém. Pokud se však budíte s bolestmi zad či jiných částí těla, zvažte výměnu vaší staré matrace za tvrdší.