Typy anatomických polštářů

Anatomické polštáře již nenajdete jen v prodejnách nábytku nebo bytového textilu a doplňků. Často je předepisují samotní lékaři – nejčastěji na ortopedii a jiných příbuzných odděleních, a to jako podpůrnou formu řešení problémů bolestí pohybového aparátu či páteře. V dnešním článku se podíváme na to, jak spát na anatomickém polštáři a jaké různé typy těchto polštářů známe.

typy-anatomickych-vankusov

Jak spát na anatomickém polštáři?

Teorie je jedna věc, praxe druhá. Na našem blogu jsme již psali i o tom, kterou polohu na spaní odborníci doporučují nejvíce, a kterou zase nejméně. Dejte si však ruku na srdce, kolikrát jste se vzbudili ve stejné poloze, v jaké jste usnuli? Už během procesu usínání a první „ztráty vědomí“ pravděpodobně polohu změníte. Stejně je to i se spánkem na anatomickém polštáři. Přesto jsou však tyto polštáře navrženy tak, abyste se ráno budili co nejméně dolámáni a například bez bolesti krční páteře.

Anatomický polštář – válec

Anatomický polštář ve tvaru válce je jedním z nejjednodušších a stejně jednoduše se také používá. Můžete si ho dát klasicky pod hlavu, ale primárně je určen pod krk při spánku na zádech nebo na boku. Hlava tak zůstává přímo na podložce (nebo velkém tenkém polštáři) a krk má dostatečnou oporu v podobě válce.

Anatomický polštář – vlna

Anatomický polštář ve tvaru dvou vln s prohlubní uprostřed se používá podobně, no primárně jen při spánku na zádech, nebo obecně při ležení a odpočinku. Zatímco jedna vlna (zpravidla ta nižší) spočine pod vaším krkem, ta vyšší zafixuje i temeno hlavy. Polštáře bývají pevné, nejčastěji vyrobené z paměťové pěny.

Polštář z paměťové pěny

I klasické čtvercové nebo obdélníkové anatomické polštáře vám dokážou výrazně zvýšit komfort spánku. Podobně jako v případě, kdy je tvrdší ortopedická matrace možná první noc méně pohodlná, ale po čase se díky ní z vašeho života vytratí bolesti zad. I anatomický polštář z paměťové pěny se nesleží rychle, bude pod hlavou držet pevně a například při spánku na boku pevně zafixuje krční páteř ve vodorovné poloze stejně, jako byste si pod hlavu dali vaše předloktí.

Tvrdý anatomický polštář

Tvrdé anatomické polštáře mají podobu jako foam roller, který zná každý jeden návštěvník fitness center. Když se ve světě rozmohl takzvaný paleo spánek na tvrdé podložce (například jen na karimatce), spolu s ním přišel i spánek na tvrdším, pevném polštáři (nebo úplně bez polštáře). Pokud si chcete vyzkoušet, jak se spí na takovém polštáři, je to podobné, jak si dát pod hlavu například dvoulitrovou láhev s vodou. Ne každý si na takový polštář zvykne, ale opět na něm můžete spát na zádech i na boku.

Tehotenský polštář

Speciální kategorií je těhotenský polštář, který může měřit i dva metry a má podobu jakéhosi hada. Jedná se o jeden z nejlepších typů anatomických polštářů. Jeden jeho konec si dáte pod hlavu, ke středu se přitulíte (těhotné ženy si na něj navíc „vyloží“ bříško a druhý konec polštáře směřuje pod nohy, díky čemuž o sebe netlačí kolenní klouby). O spánku v těhotenství jsme rovněž psali na našem blogu.

Existují i ​​další anatomické polštáře, které nejsou primárně určeny pro spánek na posteli. Jsou to například polštáře ve tvaru podkovy, sedací polštáře, ale také polohovatelné polštáře pro sezení na posteli s opřenými zády. Tím se však budeme věnovat v některém z dalších článků.