Jak pečovat o nábytek?

starostlivost o nabytek

Vše v našem životě vyžaduje péči. Samozřejmě, prioritou jsou jednoznačně zdraví, vztahy, děti, domácí mazlíčci či pravidelný servis auta, přičemž i tyto nejdůležitější věci řada lidí zanedbává, i když často ne vlastní vinou. Občasnou péči si však zaslouží i nábytek – a to minimálně v případě, že jej chcete udržet co nejdéle v dobrém stavu, funkční a pěkný. Opět jsme připravili několik univerzálních tipů, které využije opravdu každý. Bez dalších zbytečných slov se vrhněme rovnou na věc.

Jak pečovat o nábytek?

Při zachování funkčnosti nábytku máme na mysli hlavně bezproblémový chod všech jeho pohyblivých částí. Alespoň jednou za rok je vhodné namazat všechny panty na komodě nebo skříně, zda výsuvné systémy v zásuvkách kapkou oleje, silikonového oleje ve spreji nebo jiným podobným přípravkem. Když už nic jiného, ​​pomůže to alespoň odstranit případné vrzání. Pokud se vám na jakémkoli nábytku zdá, že je nějaký šroub nebo matice povolen, neprodleně jej dotáhněte. Všechny interiérové ​​nábytky se snažte navíc chránit před vodou nebo dlouhodobě působící vlhkostí – hrozí to zejména v kuchyni u kuchyňské linky, ale i různých koupelnových skříňkách, které dokáže voda opravdu nehezky zničit.

Údržba čalouněného nábytku

Čalouněný nábytek je kapitolou samo o sobě a pohovky, křesla, ale také jídelní židle nebo matrace jsou často mnohem znečištěnější, než se může zdát. Občasný flek či nehoda s nějakým jídlem nebo nápojem lze vyřešit i improvizací, i na našem blogu najdete spoustu článků například s tématikou čištění matrací. Pokud to ovšem s údržbou měkkých povrchů, například i čela postele, myslíte vážně, bez kvalitního tepovače se neobejdete. Je však na zvážení, zda se vám do tepovače vyplatí investovat. Pokud s ním budete pravidelně tepovat například koberce, je to vynikající pomocník. V opačném případě je lepším řešením jednou za rok zavolat tepovací službu, která vám veškerý čalouněný nábytek vygruntuje za několik stovek korun.

Péče o dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek nepotřebuje vaši pravidelnou pozornost s výjimkou ochrany před vodou. Jeho výhodou však je, že pokud se vám zunuje, případně ho děti příliš poničí, snadno jej můžete přebrousit a přelakovat či dokonce přebarvit. Spolu s laminovaným nábytkem z dřevotřísky jej můžete klidně jednou za měsíc přetřít leštěnkou, která mu dodá lesk a celé vaší domácnosti krásnou vůni.

Laminovaný nábytek nepotřebuje speciální péči

Laminované MDF desky a podobné nábytky jsou opravdu velmi odolné a není třeba jim věnovat žádnou péči kromě běžného čištění od prachu a jiných nečistot. Tento materiál snese teplou vodu, množství čistících prostředků a často je náročné ho byť jen poškrábat. Při jeho čištění doporučujeme použít běžně dostupné čisticí prostředky na nábytek a obyčejný textilní hadřík.

Péče o zahradní nábytek

Zahradní nábytek je opět individuální kapitolou. Nejčastěji se vyrábí ze skla, oceli, ratanu, ale také ze dřeva či plastu. Důležité je, abyste jej mimo sezónu zazimovali – v zimě ho stejně pravděpodobně nebudete používat a nemusí tak zbytečně moknout či degradovat vlivem UV záření. Dřevěný nábytek je dobré ošetřovat vhodnými přípravky na ochranu dřeva. Plastový, ratanový, ocelový či skleněný nábytek však stačí v případě znečištění ošpléchat hadicí a nechat vyschnout.