Nejkrásnější vánoční výzdoba do vašeho domu či bytu - TOP nápady a inspirace

Nejkrásnější období roku je za dveřmi a rozhodli jsme se, že se trochu pověnujeme i vánoční výzdobě. V následujícím článku si ukážeme, že kvůli ní vůbec nemusíte stresovat, ale ani utrácet stovky eur za doplňky, kterých jsou nyní v obchodech a e-shopech plné regály a sklady. Jaká výzdoba by vám během Vánoc doma rozhodně neměla chybět?

vianocna-vyzdoba

Vánoční výzdoba

Předtím, než se pustíte do vánoční výzdoby, pověnujte se nejprve velkému vánočnímu úklidu. Umisťování ozdob na zaprášené police a špinavá okna byste si moc neužili a při úklidu skříní, sklepu či půdy možná narazíte i na různé zapomenuté ozdoby, které byste se jinak rozhodli koupit a zbytečně byste tak utráceli peníze na něco, co už doma dávno máte.

Vánoční výzdoba před vchodové dveře

Začněme zdobit ještě před samotným bytem nebo domem. Základem je pěkný vánoční věnec na dveře bytu nebo domu, vánoční světýlka na zahradu nebo kolem dveří a různé menší dekorace v podobě zahradních „trpaslíků“ se vzhledem Santa Clause nebo soba. Skvělým doplňkem je například i rohožka na boty s vánočním motivem. Rohožek byste přece jen měli mít víc – klidně třeba i velikonoční nebo na Halloween. Pokud bydlíte v bytovce, můžete nějakou ozdůbku zavěsit i do společných prostor – ke schránkám, na vchodové dveře nebo na společný uzavřený dvůr. Možná tak motivujete i další sousedy a jedno ráno najdete na zábradlí schodiště například vánoční girlandu.

Vánoční výzdoba bytu

Dominantou celé vánoční výzdoby je samozřejmě vánoční stromek. Kromě něj by se měla nějaká malá ozdůbka nacházet v každém pokoji. Na parapetu může být pěkný svícen, na stole v obýváku například adventní věnec, v ložnici malý betlém a na chodbě jen nějaká malá vánoční dekorace. I do koupelny můžete například nad zrcadlo zavěsit alespoň malou girlandu. Při ozdobách se držte pravidla, že méně je někdy víc a po Vánocích nebudete muset dva dny odzdobovat celý byt.

Vánoční výzdoba na okna

Vánoční výzdobu na okna můžete vyřešit zcela zdarma a pokud máte doma už alespoň školkaře, zapojte do ní i je. V papírnictví kupte (nebo si ve skicáři nakreslete nebo stáhněte z internetu) makety vloček, stromků a jiných vánočních symbolů, které můžete následně s dětmi obkreslit na výkresy a nechat je, ať si je vystřihnou. Kromě toho je mohou i vhodně vymalovat a následně kouskem lepicí pásky přilepit na okno nejen do svého pokoje, ale například i do obývacího pokoje či do ložnice.

Vánoční výzdoba na balkon

Ak máte balkón alebo terasu, zábradlie je ideálnym miestom pre zavesenie vianočných svetielok. Vyhnite sa však nejakým príliš blikavým, ktoré vyzerajú často gýčovito. Obyčajné teplé žlté svetlá, ktoré sa prípadne len jemne stlmujú a následne silnejú nič nepokazia a práve naopak umocnia atmosféru Vianoc. Počas roka ich ani nemusíte dávať dolu a aj v lete vám poskytnú príjemné ambientné osvetlenie počas posedenia s priateľmi pri grile či s partnerom pri poháriku vína.

Vánoční výzdoba domu

Pokud máte opravdu rádi vánoční světla a chcete si ozdobit i dům, můžete na okapový systém či rámy oken, nebo nějaký z blízkých jehličnatých stromů připevnit klasický světelný řetěz. Zvolte však ideální žluté LED žárovky, bílé jsou příliš agresivní a vyzařují spoustu modrého světla, které může vadit i zvířatům nebo sousedům.

Takhle by to rozhodně vypadat nemělo. Kevin ze Sám Doma by však skákal nadšením.

Vánoční osvětlení domu může být také jemné, decentní a důstojné:

Vánoční výzdoba stolu

Vánoční výzdoba je neodmyslitelnou součástí každého jídelního stolu, a to zejména během štědré večeře nebo pohoštění vánočních návštěv. Při zdobení stolu nemusíte příliš šetřit místem. Pokud i máte rádi minimalistický styl, vánoční stůl může být klidně trochu přezdoben. Kromě vánočního ubrusu a nějakého adventního věnce či jiného svícnu je skvělou volbou k výzdobě i miska s ovocem a ořechy, talířek s oplatkami a nádobka na med. Taková výzdoba je nejen tematická a oku přívětivá, ale také praktická a chutná.

Vánoční výzdoba v květináči

Mezi trendy pro vánoční výzdobu v roce 2023 se zařadila i vánoční výzdoba v květináči. Čtete správně – pokud máte doma staré květináče, dokážete si jednoduše vyrobit krásnou a originální výzdobu. Výhodou opět je, že nemusíte nic kupovat, zrecyklujete staré věci a navíc můžete do tvůrčích dílniček zapojit třeba i vaše děti.



Pohyblivé vánoční dekorace

Pohyblivé vánoční dekorace zahrnují zpravidla venkovní kývající Santy nebo interiérové ​​betlémy. Opět jde trochu o kýčový prožitek. Pokud ovšem opravdu máte potřebu mít doma dekoraci, která se hýbe (ale nesvítí a nekřičí přes nekvalitní reproduktor různé koledy), máme pro vás skvělý tip. Pohyblivé svícny na čajové svíčky.

Jak to funguje? Do svícnu jednoduše umístěte zapálenou čajovou svíčku. Stoupající teplo roztočí vrtulku a příslušné dekorace. Hotovo.