Vestavěný nábytek vs. klasický nábytek: výhody a nevýhody

Při výběru nábytku do vašeho nového bytu nebo domu (ale také při rekonstrukci toho starého) se pravděpodobně rozhodujete mezi vestavěným a klasickým nábytkem. Pokud patříte při výběru nábytku k nováčkům, máme pro vás několik užitečných tipů, které vám pomohou poznat výhody i nevýhody obou těchto variant.

vstavany-nábytok

Obývací pokoj jako hlavní denní místnost

Nosná výhoda vestavěného nábytku je především definování rozměrů a jednotlivých elementů přesně podle vašich požadavků (na základě možností vašeho prostoru). Vy si tak určíte, jak velký či široký má být nábytek, kolik polic má mít například vaše nová vestavná skříň nebo jaké bude barevné provedení. Vestavěné skříně jsou v souladu s minimalistickým stylem moderních domácností a často ani není na první pohled vidět, zda se jedná o skříň nebo zda je to jen obyčejná stěna. To oceňuje stále více lidí.

Nevýhody vestavěného nábytku

Hlavní nevýhodou vestavných nábytků je jejich vysoká cena. V podstatě vždy musí být vyrobeny na míru, což si žádá dobrého truhláře. Druhou nevýhodou může být pro mnoho lidí, že jsou osazeny na pevno a na „věky věků“. Pokud vás po dvou letech skříň omrzí nebo chtěli byste ji přesunout jinam, nemůžete. Nebo si můžete dát udělat novou na jiné místo a tuto zrušit, ale to se opravdu finančně nevyplatí.

Klasický nábytek – výhody

Standardní nábytek má mnohem příznivější cenu. Jakoukoli vysněnou komodu můžete svobodně přesouvat od jedné stěny ke druhé, z obývacího pokoje do ložnice, a když se budete stahovat, můžete ji jednoduše vzít s sebou. Pokud vás jednou omrzí, můžete ji na internetu prodat a objednat si novou. Poskládat si nábytek z internetu nebo z klasického obchodu navíc zvládne opravdu každý průměrně zručný člověk a nepotřebujete k tomu stolaře. 

Kdy táhne klasický nábytek za kratší konec?

Takový nábytek budete muset častěji odsouvat a mýt zem za ním i pod ním. Jelikož není vyroben na míru, nemusí vám přesně pasovat na to místo, kde jste si ho vysnili. Pokud se vám při montáži nebo používání nějaká část poškodí, možná už bude problém sehnat stejný kus ve stejném dekoru (pokud se taková modelová řada již nevyrábí).

Nejlepší je kombinace

Stejně jako svět není bipolární, ani výběr nábytku není černobílý. Vždy je dobré rozumně zkombinovat nábytek do takové míry, abyste byli spokojeni. Do volného prostoru na chodbě dokonale pasuje vestavěná skříň, do vaší ložnice zase standardní skříň a do obývacího pokoje pod televizi ta zmiňovaná vysněná komoda.