Lesklý vs matný nábytek: Výhody a nevýhody

Vybíráte si do nového bytu komplet nábytek, včetně vestavěných skříní a kuchyňské linky, nebo jen hledáte novou komodu se skříní a neumíte se rozhodnout? Sáhnout po lesklé nebo matné variantě? Odpověď na otázku, která je lepší, není jednoznačná a rádi vám představíme nejen výhody a nevýhody obou variant, ale i tipy, kde se která varianta více hodí.

matny nabytek

Výhody lesklého nábytku

Hlavní výhodou lesklého nábytku je jednoznačně fakt, že už na první pohled vypadá prémiově. Lesklý nábytek naleznete v nabídce ve všech představitelných barevných provedeních od bílé až po černou. Povrch s vysokým leskem bývá opravdu hladký, což výrazně usnadňuje jeho čištění. Velkou výhodou je i to, že za lesk je zodpovědná silná vrstva odolného neprůhledného laku, který chrání nábytek nejen před mechanickým poškozením, ale také před UV zářením například ze Slunce, díky čemuž si nábytek udrží své původní barvy desítky let.

Nevýhody lesklého nábytku

Největší nevýhodou lesklého nábytku je jednoznačně jeho náchylnost k viditelnosti každého flíčku či otisku prstů. Připravte se tedy na to, že například lesklou kuchyňskou linku budete muset často leštit. Neznamená to však, že byste se měli lesklému nábytku vyhnout. Více se však hodí například do obývacího pokoje na pěknou komodu nebo do ložnice na skříň – jednoduše na nábytek, který používáte jen párkrát denně. Jako nevýhodu můžeme označit i vyšší pořizovací cenu lesklého nábytku.

Výhody matného nábytku

Nábytek s matnou úpravou je oproti lesklé variantě cenově dostupnější, avšak neplatí to vždy. Jsou materiály, jako například „supermat“ v černé barvě, který výrazně převýší cenu obyčejné bílé matné barvy, ale i její lesklé alternativy. V základním provedení je často nábytek v matné barvě dokonce mírně hrbolatý. To může i nemusí být jeho výhodou. Opticky to vypadá dobře, prakticky se z takové struktury nábytku dostávají hůře různé usazeniny. Matný nábytek má mnoho různých provedení, což je rozhodně jeho výhodou.

Nevýhody matného nábytku

Matný povrch nepůsobí tak luxusně, jako lesklá varianta (opět s výjimkou některých provedení typu „supermat“). Je také méně odolný vůči mechanickému poškození – a to zejména v hladkém provedení. V hrbolatém provedení s laminovanou povrchovou úpravou na MDF desce však dosahuje stejné úrovně odolnosti jako lesklá varianta. Na rozdíl od lesklé varianty je vidět rozdíl v přechodu mezi čelem a hranami, které bývají dodatečně lepeny a již nejsou více lakovány.

Kombinace lesklého čela a matného korpusu

Ideální řešení neexistuje a každá varianta vyhovuje někomu jinému. U kuchyňských linek se často využívá řešení, při kterém jsou celé korpusy i zástěny matné a čela lesklá. Zmíněná šatní skříň nebo ozdobná komoda může být lesklá, ale například postele nebo jídelní stoly je vždy lepší vybírat v matném provedení. V matném provedení doporučujeme vybrat i pracovní stůl, ale například noční stolky či konferenční stolek vypadá perfektně i v lesklém provedení.