Wabi-sabi – oblíbený trend i v interiérovém designu

Minimalistický přístup, industriální styl, romantické provensálské dekorace, hygge, skandinávský nábytek… V interiérovém designu existuje opravdu obrovské množství směrů, z nichž každý má něco do sebe. Většina z nich má však svá striktní pravidla a nedají se příliš kombinovat. Industriální komoda v provensálském bytě by byla jako pěst na oko, že? Existuje ale také jeden styl, který má v interiérovém designu mnohem uvolněnější pravidla.

wabi-sabi-pohovka

Co je wabi-sabi?

Wabi-sabi není ve své podstatě styl nábytku, jedná se spíše o filozofii, která se však výrazně aplikuje nejčastěji právě v interiérovém designu a doplňcích. Již při vyslovování wabi-sabi je jasné, že termín i filozofie pocházejí z Japonska. Wabi můžeme volně přeložit jako „méně je více“ a sabi jako nestálost, nedokonalost či neúplnost. Filozofie wabi-sabi poskytuje lidem obrovskou úlevu například při zařizování bytu a vychutnávání si věcí takových, jaké jsou, bez neustálé honby za dokonalostí.

Historie wabi-sabi

Příběhy o vzniku wabi-sabi se liší, ale nejčastěji se můžete setkat s touto verzí. Před stovkami let si japonská „šlechta“ oblíbila rituál, při kterém se pil čaj vždy během úplňku té nejjasnější noci z toho nejlepšího a nejdražšího porcelánu. Spln se však opakuje přibližně jen dvanáctkrát do roka a není pravidlem, že si jej můžeme vychutnat vždy během dokonale jasné noci bez jediného mráčku či s počasím, které dovolí trávit čas v nočních hodinách venku. Rovněž v té době nebylo pravidlem, aby každá rodina měla doma dokonalý porcelán. Právě zde se zrodilo wabi-sabi. Principem filozofie je, že čaj si můžete vychutnat i během večera, kdy není úplněk, po obloze se klidně může toulat i nějaký ten mráček, který měsíc překryje, a čaj chutná stejně dobře i z levného hliněného hrníčku, který má navíc odlomené ouško.

Krása nestálosti a nedokonalosti

Dnešní interiérový design má jeden drobný nedostatek. Veškerý nábytek, bytové doplňky, ale také dokonale bílé stěny či rovná podlaha jsou sice krásné, no jakékoli poškození v podobě šmouhy, rýhy nebo jiného opotřebení je na nich okamžitě vidět a bije nám do očí. Lidé mají tendenci takové věci neustále opravovat, v horším případě rovnou nahrazovat. Wabi-sabi nás učí používat věci v domácnosti dále i v případě, že nejsou naprosto dokonalé. Co se stane, když návštěvě naservírujete čaj v čajovém servisu, kde jednomu hrníčku chybí ouško? Museli jste vyměnit dekorační polštáře na gauči za nové, které jsou vyrobeny z jiného materiálu? Gauču to na kráse rozhodně neubere. A samozřejmě mít stěny flekaté od rozpleštěných komárů není příliš estetické, ale netřeba pro to hned malovat celý byt. Dokonce i prasklá obkládačka v koupelně může v konečném důsledku symbolizovat, že se v domě žije a vytvářet vzpomínku na situaci, při které se to stalo (například když si děti hrály ve vaně).

Wabi-sabi ve vaší domácnosti

Wabi-sabi nás učí pěstovat přijetí věcí tak, jak jdou, a pomáhá nám užívat si přítomný okamžik. Honba za dokonalým čajovým večírkem při úplňku je stejně bláznivá jako honba za dokonalým domovem bez jediné chybičky nebo kazu. V konečném důsledku nezáleží na věcech samotných, ale na společně stráveném čase. Nedokonalé a jednoduché věci si totiž dokážeme vychutnat mnohem více než ty dokonalé – nebojíme se totiž, že bychom je mohli více znehodnotit. Na oblíbené starší pohovce se klidně můžete bláznit s dětmi nebo se najíst při dívání oblíbeného filmu a nějaké drobky či skvrna vás nebudou trápit. Dokonalý bílý kožený gauč je na pohled krásný, ale podobné chvíle si na něm neužijete.

Wabi-sabi a přírodní materiály

Wabi-sabi úzce souvisí také s používáním přírodních materiálů, což opět dokážeme aplikovat i do výběru nábytku. Rýha na dřevěné posteli dodá tomuto kousku nábytku osobitost nebo se ztratí v kresbě dřeva a přírodní dekorace jsou zase nestálé a dělají nám radost nejčastěji jen několik dní. Právě v tom tkví zmiňovaná krása nestálosti a nedokonalosti. Celá příroda je v podstatě asymetrická a „nedokonalá“, a přitom je dokonale krásná. Myslete na to i při výběru nábytku a doplňků do své domácnosti.